Hlavní obsah

Stát musí definitivně vrátit zámek v Kolodějích restituentovi

Právo, Novinky, Josef Koukal, gö
PRAHA
Aktualizováno

Městský soud v Praze potvrdil, že Vítězslav Kumpera je majitelem zámku v Kolodějích. Potvrdil tak rozhodnutí Obvodního soudu pro Prahu 9 z ledna letošního roku. Soudy dospěly k závěru, že v případě rodiny Kumperových poúnorový režim zneužil Benešovy dekrety ke konfiskaci majetku nepohodlným lidem. Od 50. let zámek užívá vláda k důležitým zasedáním.

Článek

Majetek vydal rodině letos v lednu soud. Úřad vlády však rozhodnutí soudně napadl. Městský soud bude ještě řešit odvolání v dalším Kumperově sporu, který vede s kolodějskou radnicí. Ta si nárokuje budovy v blízkosti zámku. I zde už soudy před časem rozhodly v Kumperův prospěch.

"Po sedmnácti letech snažení je to, řekl bych, ukázka nezávislosti českého soudu," okomentoval rozhodnutí Kumperův advokát Tomáš Chlost.

"Úřad vlády respektuje rozhodnutí soudu, vyčerpal řádné opravné prostředky tak, jak mu ukládá zákon. O dalším postupu rozhodne vedoucí Úřadu vlády, který tak učiní až po obdržení písemného vyhotovení rozsudku,“ sdělila mluvčí vlády Jana Bartošová.

:. Restituent Vítězslav Kumpera na archivním snímku.

Zneužití dekretů

Lednové rozhohodnutí obvodního soudu zdůvodnil tehdy předseda senátu Jiří Malý takto: "Kumperovi se provinili pouze tím, že vlastnili majetek. Stát jim ho nedokázal vzít jinak, a proto přistoupil ke zneužití dekretů prezidenta republiky.“

Historie zámku v Kolodějích
:: Panství s původním gotickým hrádkem ve vsi ve východním výběžku Prahy koupil v roce 1623 Karel, kníže z Lichtenštejna.
:: Zámek byl postaven v roce 1710, přestavby v romantickém duchu se dočkal o téměř sto let později.
:: V majetku rodu Lichtenštejnů zůstaly Koloděje až do roku 1919, kdy je zkonfiskoval československý stát. Zámek pak sloužil jako letní sídlo prezidenta T. G. Masaryka.
:: Posledním majitelem byl inženýr Antonín Kumpera, ředitel Waltrovky za první republiky. Zámek koupil před válkou.
:: V roce 1948 nemovitost podle takzvaných Benešových dekretů zabavil stát. V 50. letech minulého století bylo ve sklepení zámku vězení komunistické StB.
:: Od roku 1955 začala Koloděje využívat vláda ke slavnostním účelům či k důležitým jednáním.
:: V polistopadové éře se zámek zapsal do historie jako místo, kde se například domlouval rozpad československé federace či kuponová privatizace. Veřejnosti se otevírá výjimečně.
Zdroj: ČTK

"Uvažovali jsme různé varianty ohledně využití zámku, počínaje tím, že že by zde bylo zřízeno muzeum, přes pronájem a případný prodej. Je to otázka budoucnosti," popsal plány rodiny advokát Chlost. Sám Kumpera v lednu uvedl, že by chtěl v kolodějském zámku zřídit muzeum rodiny Kumperových.

Soudní spory o Koloděje se táhnou 17 let
O zámek požádal Vítězslav Kumpera (vnuk původního majitele) poprvé v roce 1991. Když neuspěl, obrátil se na soud. V roce 1997 případ putoval k Pozemkovému úřadu hlavního města Prahy. Ten začátkem roku 2007 rozhodl o navrácení zámku i s budovami dědici.
Vláda se ale Koloděje snaží vybojovat zpět, loni v březnu její právníci dosáhli "zmrazení" vydaného majetku. Kumpera ale přesvědčil úřady, že vyvlastnění podle Benešových dekretů bylo protiprávní.
Kumpera vede celkem čtyři majetkové spory, páteční verdikt je jeho druhý úspěch. Poprvé uspěl proti Úřadu vlády už loni ve sporu o jiné pozemky v Kolodějích.
Zdroj: ČTK

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám