Hlavní obsah

Stát jen přihlíží, jak ve výkupnách mizejí kradené kabely a poklopy

Právo, Jindřich Ginter

Polovina výkupen bez okolků přebírá i zjevně kradené poklopy od kanálů, koleje či dráty z železnic. Stát je očividně na výkupny krátký. Upozornil na to kolektivní systém zpětného sběru elektroodpadu Asekol v rámci úterní odborné konference v Praze.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ukradené dráty u železniční signalizace mohou znamenat smrt díky vyřazení signalizace. Stát ale výkupny tvrdě nepostihuje.

Článek

„Téměř polovina výkupen se dopouští přestupků či porušení zákona. Zloději, často lidé odkázaní na sociální dávky, nosí do výkupen kradené koleje, víka od kanálů. Jen na železnici vznikne ročně škoda 30–40 miliónů korun,“ uvedla Hana Ansorgová z Asekolu.

Navíc jde o život, když je kanál otevřený nebo je zničené zabezpečovací zařízení na železnici. Inspekce životního prostředí přitom o problému ví, jenže zjevně nemá páky, jak to zarazit.

Už v polovině minulého roku po svých kontrolách konstatovala: „Provozovatelé nedodržují systém zpětného odběru a odděleného sběru elektrozařízení. Ve sběrnách se běžně nacházely vykoupené elektrické bojlery, pračky, elektromotory, sporáky a další elektrozařízení, které byl ne vždy provozovatel oprávněn vykoupit.“

Dále se podle ní potvrdilo, že „vypalování kabelů a součástek obsahujících měď, je stále poměrně běžný, avšak nikoli legální způsob získání mědi“.

„Podle novely zákona o odpadech se nesmí vykupovat elektronický odpad. Když do výkupny někdo přiveze pračku, ve které samozřejmě jsou elektronické součástky, měli by ji odmítnout vykoupit a poslat lidi na sběrný dvůr nebo jiné místo zpětného odběru,“ potvrzuje na EnviGroup.cz Aleš Šrámek z Asociace recyklátorů elektronického odpadu. Jenže výkupny to ignorují. Pračky a sporáky se tady vrší jako by se nechumelilo.

A tak odborníci diskutují, inspekce kontroluje, konstatuje již známé a vykradači kovů dál, všem na očích, tahají svůj náklad na dvoukolácích do výkupen, které je vítají s otevřenou náručí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám