Hlavní obsah

Stát chce víc chránit průkazy ZTP. Budou mít ochranné prvky

Právo, Naďa Adamičková, Marie Königová

Znemožnit padělání a zneužívání průkazů osob se zdravotním postižením se rozhodlo ministerstvo práce a sociálních věcí. Hodlá proto nově vydávané průkazy TP, ZTP a ZTP/P opatřit skrytými ochrannými prvky. Ministerstvo kvůli tomu vypsalo veřejnou zakázku na 400 tisíc průkazů. Jejich výroba a distribuce vyjde na 70 milionů korun bez DPH.

Foto: Ministerstvo práce a sociálních věcí

Vzor stávajícího průkazu

Článek

Resort bude žádat vládu o souhlas s tím, aby zakázku dostala Státní tiskárna cenin. Ta průkazy vyrábí již čtyři roky, kontrakt se ale blíží ke konci. Podle zprávy, kterou Právo získalo, nemá resort důvod na tom, kdo bude dál výrobu zajišťovat, nic měnit.

Naopak, podle zdůvodnění zakázky ji ani není možné svěřit někomu jinému, protože plánované ochranné prvky a jejich umístění podléhají stupni utajení. I proto se ke kontraktu, který neproběhne podle zákona o veřejných zakázkách, musel vyjádřit Národní bezpečnostní úřad. Ten postup MPSV posvětil.

Podle statistiků je v ČR téměř 1,2 milionu osob s nějakým zdravotním postižením. Na výrobu a distribuci kartiček, které jsou již nyní opatřeny některými bezpečnostními prvky, stát vynaložil od dubna 2015 přes sto milionů korun. Tehdy na ně mělo nárok zhruba 300 tisíc osob. Jen loni vydaly úřady práce celkem 52 013 průkazů.

Státní příspěvek pro zdravotně postižené se zvýší na 12 800 korun

Domácí

„O tom, že se něco takového chystá, slyším poprvé. Zatím jsem nikdy nezaznamenal, že by se průkazy, které jsou opatřeny fotografií, kopírovaly, a proto si myslím, že je to zbytečné vyhazování peněz,“ řekl Právu šéf Národní rady zdravotně postižených Václav Krása.

Podle něho jde hlavně o výhody v dopravě. Ostatní benefity, které průkaz nositelům přináší, jsou většinou spojeny s podáním žádosti. Při něm se ověřuje, zda ten, kdo o výhodu žádá, je skutečným majitelem průkazky.

„Navíc jde o kartičku podobnou té bankovní nebo občanskému průkazu, a není tedy vůbec jednoduché si ji vyrobit,“ dodal Krása s tím, že kradenou průkazku žádné, ani skryté ochranné prvky neochrání.

Výhody hlavně v dopravě

Distribuci zajišťuje podle zákona úřad práce. Každý žadatel musí projít posouzením posudkového lékaře. Ne každý, kdo je uznán invalidním, totiž má nárok na průkaz, který zajišťuje různé výhody.

„Benefity a úlevy vyplývající z držitelství průkazu jsou poskytovány v rámci několika resortů. Vzhledem k různorodosti typů úlev nelze na ně vynaložené finanční náklady státu relevantně vyčíslit,“ píše MPSV v informaci pro vládu.

Dotace na kompenzační pomůcky získají lidé s poruchou srdce, plic a cév

Domácí

Hlavním benefitem je nárok na vyhrazené místo k sezení ve veřejné dopravě. To se netýká dopravních prostředků, kde je místo vázáno na zakoupení místenky.

Držitel průkazu má také nárok na přednostní vyřízení svých osobních záležitostí na úřadech, kde by musel stát frontu. Nepatří mezi to obchody, placené služby nebo vyšetření u lékaře.

Majitel průkazu ZTP k tomu ještě může jezdit hromadnou dopravou, tedy tramvají, autobusem či metrem, zadarmo a má nárok na slevu při veškeré vnitrostátní dopravě.

Parkovací místa pro invalidy zabírají drzouni

Domácí

Průvodci lidí s průkazem ZTP/P jezdí také zadarmo. Pokud např. slepý nebo téměř slepý člověk jede s vodicím psem, nemusí za něho platit jízdné. Držitelé průkazů mohou také, je-li to nezbytné, vjet na pěší zónu či stát se svým vozem tam, kde je to zakázáno.

Mezi další výhody mohou patřit i slevy v kině či divadle nebo na sportovních utkáních. Benefity obsahují i další zákony. Jde např. o slevy na daních nebo osvobození od některých poplatků, třeba za psa, rozhlas a televizi nebo za použití dálnice.

Další výhody poskytují tělesně postiženým i někteří poskytovatelé služeb, jako třeba plynárny či mobilní operátoři.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám