Hlavní obsah

Starostka Jeseníku byla přednostně očkována na covid-19

Právo, mhr

Přednostně očkována proti koronaviru byla starostka Jeseníku, zastupitelka Olomouckého kraje Zdeňka Blišťanová (Jeseník srdcem). Vakcínu dostala přednostně na Nový rok v místní nemocnici, v době, kdy na ni měli nárok jen zdravotníci. Městské zastupitele na to upozornil zastupitel Petr Procházka (ODS).

Foto: Facebook

Starostka Jeseníku Zdeňka Blišťanová dostala vakcínu přednostně na Nový rok v místní nemocnici.

Článek

56letá starostka se hájí tím, že se tak stalo v rámci propagační kampaně na očkování. Žádná taková se ale dosud neuskutečnila.

„Na konci loňského roku jsem byla oslovena, zda bych se nechala očkovat a toto mohlo být následně využito pro propagaci očkování. Tak, jako se nechal očkovat pan premiér na sklonku minulého roku. Cílem by bylo ukázat spoluobčanům, že je vakcína neškodná a nemají se čeho bát. S tím jsem samozřejmě souhlasila a 1. ledna jsem se dostavila na výzvu k očkování. Myslím si, že očkování nám pomůže vrátit se k normálnímu životu, který nám všem tolik chybím“ napsala starostka na Facebooku.

Předbíhali při očkování, teď čelí trestnímu oznámení

Koronavirus

Zdůraznila přitom, že své rozhodnutí učinila před tím, než vláda zveřejnila registr očkovaných, pravidla a očkovací strategii. „Nebrala jsem to jako protekci, ale jednala jsem pouze dle pokynů lékaře, který mě k očkování vyzval. Nešlo tedy o mou snahu domoci se přednostně očkování, ale o pomoc s propagací očkování. Nakonec se ale strategie pro očkování změnila (několik dní po tom, co jsem ho absolvovala),“ dodala Blišťanová.

Zdeněk Pohlreich dostal přednostně vakcínu proti covidu-19

Ekonomika

Tvrdí, že o očkování informovala spoustu lidí ve svém okolí, protože neměla co skrývat. „Mrzí mě, jak to celé dopadlo, protože na začátku byl dobrý úmysl,“ doplnila starostka. Mluvčí Jesenické nemocnice Radka Miloševská připustila, že ne všechny vakcíny byly podány pouze lékařskému personálu, pro který byly v době očkování starostky určeny. Část zdravotníků totiž o vakcínu neprojevila zájem, aby se upotřebily všechny dávky, očkovali se i lidé mimo zdravotnický personál.

Přednostní očkování Blišťanové vyvolalo na sociálních sítích rozporuplné reakce. Většina z diskutujících ji hájí. „Myslím, že úmysl paní starostky byl čistý. Chtěla pomoci,“ napsala například na Facebooku jedna z pisatelek. Objevily se však i odlišné postoje. „Přeji paní starostce a dalším, kteří se nechali přednostně očkovat, aby jim neumřel někdo blízký na covid, který tu vakcínu potřeboval více,“ konstatovala například další pisatelka.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám