Hlavní obsah

Starosta Prahy 1 popřel sám sebe a ustoupil slovenským miliardářům

Právo, ČTK, trj
Praha
Aktualizováno

Starosta Oldřich Lomecký (TOP 09) v úterý popřel svůj veřejně učiněný slib, že nedopustí zastavění piazzetty před hotelem InterContinental developery. Na jednání zastupitelů městské části, které se týkalo nového metropolitního plánu, podpořil návrh připomínky, podle níž by na piazzettě mohla vyrůst jednopatrová budova.

Oldřich Lomecký - starosta Prahy 1Video: Novinky

 
Článek

To podpořili při jednání i zástupci majitelů hotelu InterContinental a pozemku před ním, slovenských miliardářů Ivana Jakaboviče a Patrika Tkáče. Pro připomínku ustupující developerům hlasovalo šest zastupitelů za TOP 09, tři za ODS, dva za ČSSD a po jednom za Trojkoalici a ANO.

„Zastupitelstvo vyměklo“

Opoziční zastupitel Petr Kučera k tomu uvedl: „Zastupitelstvo vyměklo a doporučilo ve svém usnesení zastavět náměstí Miloše Formana do výše jednoho podlaží“. Zároveň podle něj zastupitelstvo schválilo připomínku k ulici Pařížské, tak aby byla „čtvrťovou“ třídou, což znamená umožnit navýšení okolních budov až o dvě patra.

Pak by se z jednopatrové budovy na piazzettě mohla stát třípatrová.

To mluvčí radnice Prahy 1 Veronika Blažková popírá. „Každý, kdo byl na zasedání zastupitelstva, tak ví, že samozřejmě jde o kompromisní řešení koalice, tak aby nedošlo k situaci, že se neschválí žádná zásadní připomínka Prahy 1 k území piazzetty u hotelu InterContinental v metropolitním plánu. Jde tedy o maximální řešení, kdy nemůže dojít k několikapatrové stavbě, která zde hrozila,“ uvedla Blažková.

Foto: Právo

Tak by se mohl změnit po zástavbě náměstí.

Dodala, že starosta Oldřich Lomecký (TOP 09) je stále toho názoru, že by se piazzetta zastavovat neměla. Při hlasování však připomínku podpořil.

Lomecký ještě v květnu při protestu občanů proti zastavění piazzetty prohlašoval, že Praha 1 uplatní výhradu v rámci připomínkového řízení a bude chtít, aby území bylo nezastavitelné.

Foto: Novinky

Jan Čižinský, Oldřich Lomecký starosti

Na shromáždění občanů dokonce přišel v tričku s nápisem Stop stavbě a tvrdil: „Když jsem se nechal s tímhle tím vyfotografovat, byl bych asi velký pitomec, kdybych to nechal opravdu postavit.“ Pod tlakem developerů však z tohoto slibu nakonec zbyla jen pachuť.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám