Hlavní obsah

Staroměstské náměstí se připravuje na nedělní rozloučení s hokejisty

Novinky, Tereza Seidlová
Praha

Na Staroměstské náměstí v Praze stále míří stovky lidí, aby vzdaly hold tragicky zesnulým hokejistům. Na místě už stojí pódium s vystavenými fotografiemi Karla Rachůnka, Jana Marka i Josefa Vašíčka spolu s kondolenční knihou, do které lidé zapisují osobní vzkazy.

Lidé zapisují na Staroměstském náměstí vzkazy pro zesnulé hokejisty do kondolenční knihyVideo: Novinky

 
Článek

Smutek a loučení stále nekončí, centrum Prahy, kde hokejisté s fanoušky tradičně slaví své úspěchy, je už třetí den zahaleno do smutku. Stále sem přicházejí stovky lidí z celé republiky.

Místo neoficiálního pomníku ze svíček, hokejek a novinových fotografií se už ale lidé shromažďují okolo pódia, na kterém se bude odehrávat i oficiální nedělní obřad. To lidé obklopují svíčkami a na zátarasy pod ním věší hokejové šály a dresy. Na zápis do kondolenční knihy na pódiu se stojí několik desítek metrů dlouhá fronta.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Pražané vzpomínají hlavně na Jana Marka, jehož počátky jsou spjaty se Slávií. Za Josefa Vašíčka zapalují lidé od středy svíčky v jeho rodném Havlíčkově Brodě. Na Karla Rachůnka vzpomínají před zlínským stadionem, kde si vydobyl první ostruhy.

Oficiální rozloučení se třemi tragicky zesnulými hokejisty z ruského klubu Jaroslavl se má uskutečnit v neděli od 15:00. Navzdory prvním zprávám ale na místě nebudou vystaveny rakve s těly, po dohodě s rodinami zesnulých budou dopraveny do místa bydliště.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Na Staroměstském náměstí lze napsat vlastní kondolenci na podpisové archy.

Na Staroměstském náměstí bude umístěna velkoplošná obrazovka, na níž budou připomenuty slavné okamžiky hokejistů. Následovat budou krátké proslovy a mše, kterou odslouží arcibiskup Dominik Duka. Po státní hymně se budou moci s hokejisty rozloučit i lidé, píše ČTK.

Ostatky českých hokejistů by s velkou pravděpodobností měly přistát v Praze v sobotu asi ve dvě hodiny ráno. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám