Hlavní obsah

Staněk se rozloučí v úterý, k pověření Kalistové mlčí

Právo, kab

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Ačkoliv podle premiéra Andreje Babiše (ANO) se odcházející ministr kultury Antonín Staněk (ČSSD) neúčastnil jednání vlády už třikrát za sebou, na svou poslední schůzi v úterý prý přijde. Na otázku, zda vnímá jako vhodné, aby byla náměstkyně pro sekci živého umění Kateřina Kalistová dočasně pověřena řízením resortu, odmítl Staněk odpovědět.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Náměstkyně na ministerstvu kultury Kateřina Kalistová na snímku z roku 2014.

Článek

„Samozřejmě že jako člen vlády a ministr kultury na jednání vlády jdu,“ napsal Právu. Na otázku, zda ve středu půjde na poradu ministerstva kultury, na níž se s ním chce Babiš rozloučit a poděkovat mu za odvedenou práci, dodal: „Asi máte víc informací než já.“

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr kultury Antonín Staněk (ČSSD)

Bez odpovědi ponechal dotaz, zda pokládá Kalistovou za vhodnou náhradnici. „Na vaši otázku vám v této chvíli neodpovím,“ napsal. Podle náměstka ministra vnitra pro státní službu Josefa Postráneckého je pověření Kalistové ve shodě se služebním zákonem.

„Účastí na vládě a výkonem kompetencí ministra může být pověřen i odborný náměstek. Něco jiného by bylo, pokud by byla pověřena výkonem funkce ministra. Ale zatím nevíme, co nastane. Očekávám, že bude standardně pověřena z pozice náměstka pro výkon činností v rámci ministerstva,“ sdělil Právu.

Kalistovou na řízení resortu navrhl ve čtvrtek Babiš. „Když chybí ministr, jsou tam náměstci. Když ministr nemůže přijít na jednání vlády, dorazí náměstek. Když na vládě třikrát chyběl pan Staněk, přišla místo něj náměstkyně Kalistová,“ uvedl.

Náměstek však nemůže ve vládě hlasovat.

Premiér Babiš až v sobotu zjistil, že na pověření náměstka nemá kompetence a může jej učinit pouze ministr. Se Staňkem o tom bude chtít podle ČTK jednat

Reklama

Výběr článků

Načítám