Hlavní obsah

STAN si namlouvají lidovce, ale i další strany

Novinky, Oldřich Danda

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

S kým se spojit do sněmovních voleb? To je otázka, která v poslední době zaměstnává hnutí Starostů a nezávislých (STAN). V úterý se sešel celostátní výbor hnutí a diskutoval o tom, kdo nahradí TOP 09, na jejíchž kandidátkách Starostové kandidovali v minulých dvou sněmovních volbách.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Předseda hnutí Starostové a nezávislí (STAN) Petr Gazdík

Článek

Předseda hnutí Petr Gazdík by chtěl vytvořit širší kandidátku, a proto odstartoval jednání se 17 regionálními stranami a hnutími, se kterými STAN kandidovali v krajských volbách, a pak s celostátními stranami, jako jsou SNK-ED, Soukromníci a lidovci.

„Jednáme o vytvoření subjektu, který bude alternativou pro středové či středopravicové voliče. Snahou je zapojit do toho co nejvíce regionálních osobností,“ řekl v úterý Právu Gazdík.

Už začal vyjednávat například s lidovci, minulý čtvrtek se sešel s šéfem KDU-ČSL Pavlem Bělobrádkem.

„Tam jsme si řekli mantinely případné spolupráce. Teď s tím musíme jít dovnitř svých stran a pak budeme jednat dál,“ řekl Právu Gazdík. Dodal, že zda skutečně koalici utvoří, bude jasné nejdříve v lednu.

Mihola: Už se to probírá

U lidovců se již o možném spojení diskutuje. „Už se to probírá. Byl jsem na jižní Moravě a tam jsme o tom docela živě diskutovali a vnímal jsem tam posun proti minulým snahám se s někým spojit. Já osobně to podporuji,“ řekl Právu šéf lidoveckých poslanců Jiří Mihola.

Od roku 2009 spolupracovali Starostové s TOP 09, stranou, kterou v současnosti vede Miroslav Kalousek. Smlouva, která jim zajišťovala místa na kandidátkách TOP 09, však ke konci letošního roku končí.

Související téma:

Foto: STAN

Logo Starostů a nezávislých (STAN)

Poté, co v letošních krajských a senátních volbách STAN uspěli, odmítli s Kalouskem smlouvu prodloužit a začali hovořit o širší středopravicové koalici.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám