Hlavní obsah

Squatteři se pokusili znovu obsadit pražskou vilu Milada

Novinky, ČTK, Petra Konečná
Praha

Několik squatterů v úterý ráno vniklo do vily Milada, odkud byli minulý týden násilím vystěhováni. Údajně se snažili zabránit možné demolici objektu. Policie zadržela dva protestující, kteří se na střechu pokusili vyvěsit anarchistickou vlajku.

Foto: ČTK

Bezpečnostní agentura 30. června vyklidila squat Milada.

Článek

Správce objektu Milada, Ústav pro infromace ve vzdělání (ÚIV), nechal vchod i okna v přízemí do vily zazdít. I přesto se několika squatterům podařilo do vily vniknout. Svým jednáním chtěli upozornit na demolici objektu, o které se prý dozvěděli od samotných strážníků.

Tisková mluvčí ÚIV Bohumila Beranová šířící se fámy o zboření vyvrací. Majetek chce nabídnout jiným státním organizacím.

Městská policie zadržela dvě osoby, jimž se podařilo vynést na střechu budovy anarchistickou vlajku. Státní police nyní vyšetřuje důvody a důsledky jejich počínání. 

Squatteři byli vystěhováni minulé úterý. Od pátku mohou bydlet ve třech bytech v Truhlářské ulici v centru města, které jim poskytl majitel domu Petr Svinka na základě výzvy ministra pro menšiny Michaela Kocába. Symbolické nájemné činí jednu korunu. Nezahrnuje však platby za elektřinu, vodu a plyn.

Budoucí nájemníci poskytnuté náhradní bydlení považují za neadekvátní a neodpovídající jejich potřebám. Představuje pro ně spíše provizorní řešení. Od státu proto požadují prostory srovnatelné velikosti a dostupnosti, jako byla Milada.

Reklama

Související témata:

Související články

Kocáb nabídl squatterům náhradní dům

Na Senovážném náměstí v Praze se ve středu sešla asi stovka demonstrantů protestujících proti úternímu vyklízení squatu Milada. Ministr pro lidská práva...

Výběr článků

Načítám