Hlavní obsah

Správní rada VZP rozhodla o ukončení projektu IZIP

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Správní rada Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP) v pondělí rozhodla o ukončení projektu internetových zdravotních knížek IZIP k 30. červnu. Podání výpovědi dala za úkol managementu VZP. Výpovědní lhůta je šest měsíců, projekt by tak měl k 31. prosinci pro VZP skončit.

Foto: Luděk Fiala, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Část radních podle zdroje před hlasováním odešla. Člen rady za ČSSD Michal Sojka řekl, že jsou pro ukončení spolupráce s IZIPem, nesouhlasili ale s tím, aby smlouvy byly vypovězeny dřív, než budou výsledky pilotního ověřování. Odešli proto před hlasováním, aby dali možnost ukončení smluv prohlasovat. "Zodpovědnost v případném soudním sporu s vlastníkem ponesou ti, kdo hlasovali pro ukončení už dnes," řekl.

Jednání o projektu IZIP původně nebylo na programu pondělní schůzky. O jeho zařazení do programu rozhodla správní rada až během dne; pro zařazení údajně hlasovali všichni členové rady.

Na ukončení se shodl Heger s Nečasem

IZIP se dostal na program na přání ministra Leoše Hegera (TOP 09). Ten se netají tím, že chce s projektem, do něhož VZP za deset let vložila kolem dvou miliard korun, co nejdříve skončit.

Na ukončení projektu se Heger shodl s premiérem Petrem Nečasem (ODS). I po vypovězení kontraktů bude prý stát VZP projekt ještě 85 miliónů korun.

Kritici VZP vytýkají, že nasmlouvala projekt IZIP bez výběrového řízení. Mluví se o únicích peněz, podle ČSSD by to měla vyšetřit parlamentní komise. Heger chce policejní vyšetřování. Podle některých právníků hrozí VZP kvůli projektu IZIP nucená správa. Podle Hegera ale nebyly pro její vyhlášení naplněny zákonné podmínky.

Reklama

Výběr článků

Načítám