Hlavní obsah

Českem prošly silné bouřky s krupobitím

• Aktualizováno

Bouřky v pátek opět zaměstnaly hasiče. Ti vyjížděli hlavně ke stromům popadaným na silnici. Silné bouřky, před nimiž varovali meteorologové, v pátek zasáhly celé území od východních Čech až po Moravskoslezský kraj. V Ostravě musel být krátce přerušen festival Beats for Love.

Živě: Aktuální záběry z panoramatických kamer 1.7. 2022 Video: Sitour / Novinky.cz

 
Článek

„Profesionální i dobrovolní hasiči uvolňují komunikace od popadaných stromů, na několika místech bylo hlášeno čerpání vody nebo zajištění poškozených střešních krytin,“ uvedli královéhradečtí krajští hasiči před šestou večer s tím, že od 14:00 měli už 70 výjezdů kvůli tzv. technické pomoci.

Nejvíce výjezdů měli v kraji hasiči na Jičínsku a Trutnovsku. Kromě popadaných stromů zasahovali třeba i v Jičíně u ucpaného kanálu.

Energetici v kraji evidovali osm poruch na vedení vysokého napětí. Nejvíce bylo zasaženo Hradecko, Jičínsko a Trutnovsko.

„Na odstraňování poruch pracujeme, dodávku chceme obnovit co nejdříve,“ uvedla odpoledne mluvčí společnosti ČEZ Šárka Lapáčková Beránková.

Opět hrozí velmi silné bouřky, kroupy mohou mít až pět centimetrů

Počasí

Meteorologové v souvislosti s bouřkami na severovýchodě Čech upozornili, že jsou „bleskově velmi aktivní“. Připomněli, že je mohou doprovázet kroupy a nárazy větru kolem 70 km/h.

Foto: chmi.cz/Pavel Stuchlík/Facebook

Záběr krup z Rovenska pod Troskami

Problémy může znásobit i to, že bouřky a silné lijáky přišly v posledních dnech opakovaně. „Díky podmáčené půdě nejsou vyloučeny polomy a lokální zatopení,“ doplnili.

Foto: radar.bourky.cz

Přechod bouřek

Pořadatelé ostravského festivalu Beats for Love vyzvali návštěvníky, aby kvůli výpadku elektřiny opustili některé části areálu. "Probíhá částečné uzavření areálu! Prosíme všechny návštěvníky, aby dočasně opustili prostor LOVE stage, techno stage, beefeater stage, reggae stage! Dbejte pokynů security a pořadatele," uvedli organizátoři Beats for Love na Facebooku. O něco později byl areál opět otevřen.

Hasiči uvedli, že v Moravskoslezském kraji mají přes 30 výjezdů, hlavně v Českém Těšíně na Karvinsku. Čerpají vodu z níže položených míst a odstraňují popadané stromy.

Mezi stanicemi Pržno a Frýdlant nad Ostravicí na Frýdecko-Místecku spadl na železniční trať strom a doprava je tam přerušena, oznámily České dráhy na svých internetových stránkách.

Bouřky vedle zaplavených sklepů a poškozených střech přinesly také krupobití.

Také na jižní Moravě za sebou bouřka nechala polámané stromy a poškozené střechy. Hasiči na Hodonínsku a Břeclavsku vyjížděli na 20 míst. Místy padaly kroupy.

Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) očekává možnost velmi silných bouřek až do páteční půlnoci. Další bouřkový systém by se měl vytvořit nad Rakouskem a večer postoupit na naše území.

Přechod bouřekVideo: Windy

Reklama

Výběr článků

Načítám