Hlavní obsah

Sověti byli v roce 1989 připraveni pomoci československé opozici

Novinky, val
Praha

Sovětská armáda byla na sklonku roku 1989, tedy v době, kdy vrcholily protesty proti vládnoucímu komunistickému režimu, připravena zasáhnout. Pokud by došlo k ozbrojeným střetům, postavili by se Sověti na stranu protirežimních sil. Uvádí to kniha historika Pavla Žáčka Vypovídat pravdu a nic nezamlčet, o níž informovala Česká televize (ČT).

Foto: ČTK

Demonstranti na Národní třídě v Praze 17. listopadu 1989.

Článek

Knihu vydává Ústav pro studium totalitních režimů. Publikace obsahuje dosud utajované informace vyšetřovací komise pro objasnění událostí 17. listopadu, pořízené v období od listopadu 1990 do prosince 1991.

Podle Žáčka byly desetitisíce Sovětů v listopadu 1989 připraveny vložit se do případných střetů mezi demonstranty a lidovými milicemi. Pokud by k nim došlo, pomohli by Sověti opozici proti komunistům. "S poměrně dlouhým odstupem můžeme konstatovat, že informace zapadají do kontextu archivních materiálů, které už byly publikovány v Rusku," citovala Žáčka ČT.

Ne všichni ale Žáčkovu verzi přijímají. Skepticky se k ní staví například Jiří Suk z Ústavu pro soudobé dějiny Akademie věd, jenž se specializuje na závěrečné období totalitního režimu. Žáčkovu knihu prý ještě nečetl, přesto mu verze o Sovětech, kteří by se postavili na stranu opozice, připadá „přitažená za vlasy“.

„Je to pro mě novinka, skoro mi to přijde až neuvěřitelné. Neumím si to představit v kontextu, v němž uvažuji o těchto událostech, vzhledem k pramenům a svědectvím, která znám,“ řekl Novinkám Suk.

Reklama

Výběr článků

Načítám