Hlavní obsah

Soudci i státní zástupci chystají kvůli platům žaloby

Soudci a státní zástupci se chystají bránit poté, co se Senát ve čtvrtek rozhodl nezabývat se novelou, která má pro letošní rok zmrazit platy všech ústavních činitelů na loňské úrovni. Tím Senát umožnil její přijetí, s podpisem prezidenta republiky lze po jeho nedávných vyjádřeních počítat. Již nyní někteří zástupci potvrzují, že podají žaloby. Podle nich je návrh protiústavní.

Foto: Novinky/Právo

Článek

„Sám poprvé v životě budu podávat žalobu, zatím jsem se nikdy o platy nesoudil. Tato novela je ale tak špatně udělaná a protiústavní, že se proti ní musím ozvat,“ řekl Právu prezident Soudcovské unie Libor Vávra.

Nejdřív v březnu

Vávra sdělil, že včera zasedala republiková rada Soudcovské unie v Kroměříži, kde se zástupci všech soudů shodli, že podpoří všechny své kolegy, kteří se rozhodnou proti zákonu právně bránit.

„Podpoříme je nejen veřejně, ale i s přípravou argumentace, ať už ústavní, či zákonné. Máme mezi sebou řadu odborníků, kteří se léta tomuto problému věnují, a jejich znalosti a zkušenosti brojícím soudcům poskytneme,“ oznámil Vávra.

Podobné zasedání čeká v pátek i výkonný výbor Unie státních zástupců.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Prezident Soudcovské unie ČR Libor Vávra.

„Tam se dohodneme o dalším postupu a krocích, které v této věci podnikneme,“ sdělil Právu Jan Lata, prezident Unie státních zástupců.

Dodal, že již diskutoval se svými kolegy ohledně postupu, zatím ale nechtěl sdělit konkrétnější detaily.

Na webových stránkách Unie státních zástupců uvedla, že reálnou variantou je podání civilních žalob státních zástupců s cílem zrušení zákona z důvodu jeho neústavnosti.

Soudci a státní zástupci budou žaloby podávat nejdříve v březnu. Novela totiž zatím není platná, podepsat ji musí prezident Miloš Zeman. Ten se ale už v neděli nechal slyšet, že návrh vetovat nebude.

Soudci věří, že Senát nebo Zeman zmrazení jejich platů zruší

Domácí

„Navíc možnost podat žalobu vznikne až ve chvíli, kdy nám bude vyplacen snížený plat. Do té doby zatím nikdo podávat stížnost nemůže, protože nenastal škodlivý účinek,“ podotkl Vávra.

Věřili, že Senát zasáhne

Umožnění schválení novely Senátem oba prezidenti unií vnímají jako politický krok. „Senát, kde má nynější vládní koalice výraznou podporu, se zřejmě nechtěl hned ze začátku vymezovat vůči kabinetnímu návrhu,“ uvedl Lata.

Vávra byl překvapený, že Senát novelu nevrátil poté, co mu ji nedoporučily výbory, konkrétně ústavně-právní a hospodářský.

„Věřil jsem, že se senátoři proti návrhu vymezí razantněji. Chápu vnitřní politické poměry, ale je vidět, že jde jen o gesto, které má za cíl získat politické plusové body,“ řekl Vávra.

Jurečka: Zmrazení platů není v rozporu s ústavou, soudci musí být solidární

Domácí

Podle soudců a státních zástupců totiž již dříve Ústavní soud rozhodl, že není možné snížit platy soudcům, pokud nejde o plošný zásah. Oběma skupinám se totiž vypočítává mzda z platové základny, která vychází z předloňské průměrné mzdy.

Částka se násobí určitým koeficientem podle odpovědnosti a náročnosti funkce.

Ač se mluví o zmrazení platů, fakticky jde o snížení, jelikož od ledna tohoto roku se mzdy těchto skupin zvedly zhruba o šest procent a ponížené mají být opět od února.

U soudců by to místo 106 986 korun mělo být 100 872 korun a u státních zástupců po zmrazení místo 96 287,40 koruny pro letošek 90 748,80 koruny. Důvodem je najít úspory ve státním rozpočtu.

Reklama

Výběr článků

Načítám