Hlavní obsah

Soudce uvěřil Kořistkovi, že se ho Dalík pokusil uplatit

Právo, bed, hon
OLOMOUC
Aktualizováno

Bývalý poslanec Sněmovny za Unii svobody Zdeněk Kořistka přesvědčil Vrchní soud v Olomouci, že mu byl před čtyřmi lety Markem Dalíkem a Janem Večerkem nabídnut úplatek. Jejich žalobu na Kořistku soud ve středu zamítl v celém rozsahu.

Foto: Bedřich Novotný, Právo

Zdeněk Kořistka (vpravo) se svým advokátem u soudu

Článek

„Abych se přiznal, po tom čtyřletém martýriu jsem nevěřil, že v justici je ještě nějaká spravedlnost. Jsem příjemně překvapen a je to pro mě obrovské zadostiučinění,“ řekl po vynesení rozhodnutí vrchního soudu Kořistka.

Žalobu na ochranu osobnosti na něj podali spolupracovník předsedy ODS Marek Dalík a lobbista Jan Večerek. Kořistka tvrdil, že mu na schůzce v polovině roku 2004 nabídli desetimiliónový úplatek a post velvyslance v Bulharsku za to, když při hlasování ve Sněmovně nepodpoří vznikající vládu Stanislava Grosse (ČSSD).

Avšak proces u ostravského krajského soudu Kořistka prohrál. Podle soudu se mu nepodařilo prokázat, že by mu úplatek oba muži nabídli. Proti rozsudku, podle něhož se musel oběma omluvit a zaplatit dohromady 30 tisíc korun, se tehdy obě strany sporu odvolali. Dalík s Večerkem požadovali, aby Kořistka každému z nich vyplatil jako náhradu půl miliónu korun.

Verdiktem vrchního soudu ale zřejmě případ neskončí, neboť právní zástupci Dalíka s Večerkem zvažují podání dovolání k Nejvyššímu soudu. Kořistku také čeká odvolací soud v Praze, který bude v souvislosti s touto kauzou řešit žalobu ODS.

Státní zástupkyně nevyloučila obnovení řízení

Okresní státní zastupitelství v Ostravě, které stíhání Dalíka s Večerkem v roce 2004 po několika dnech zastavilo a kauzu Kořistka odložilo, nevylučuje, že by nyní mohlo být trestní řízení obnoveno.

Šéfka ostravských žalobců Tamara Kornasová Právu v reakci na informaci o středečním verdiktu vrchního soudu řekla, že si rozsudek v písemné podobě vyžádá a prostuduje ho. „Potom rozhodnu, jak dále postupovat,“ řekla.

Nelze proto zcela vyloučit, že by mohlo být trestní stíhání obnoveno a Dalík s Večerkem by mohli stanout před trestním senátem. Podle Kornasové ale záleží na tom, zda se během civilního soudního řízení objevily nějaké nové informace, které dříve nebyly k dispozici.

„Jakékoliv nové skutečnosti mohou způsobit obnovení vyšetřování. Pokud by se objevily například nějaké nové důkazy nebo svědectví, museli bychom to vzít v potaz,“ řekla.

Reklama

Výběr článků

Načítám