Hlavní obsah

Sokoli budou na komíně hnízdit online

Právo, ape

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hnízdění sokolů stěhovavých na komíně firmy Termo v Děčíně budou moci lidé sledovat na internetu i letos. Sokoli stěhovaví se v tomto roce na svá hnízdiště vracejí kvůli neobvykle teplému počasí o něco dříve.

Foto: Správa CHKO Broumovsko

Na ilustračním snímku hnízdící sokol na Kočičích skalách na Ostaši.

Článek

V tomto týdnu byla ve výšce 120 metrů s podporou pracovníků skalní čety Správy Národního parku České Švýcarsko instalována nová anténa, která má zajistit přenos dat z online kamery. Na komíně je budka k hnízdění sokolů od roku 2014, mláďata tam poprvé vzácní opeřenci odchovali o dva roky později.

„V Děčíně sokoli stěhovaví hnízdí pravidelně díky hnízdní budce umístěné na třetím ochozu komína zdejší teplárny. Městské prostředí jim nevadí, neboť jsou „vysoko nad věcí,“ uvedl mluvčí Správy národního parku České Švýcarsko Tomáš Salov.

Ptáci v současné době hledají místa k zahnízdění i v národním parku České Švýcarsko a okolní chráněné krajinné oblasti Labské pískovce. Na tamních skalních hnízdech jsou výrazně citlivější na rušení ze strany člověka, a tudíž i zranitelnější. Počátkem března proto vstoupí jako každoročně opět v platnost dočasné zákazy vstupu do hnízdních lokalit na území národního parku a v některých částech CHKO.

Sokolům se na Broumovsku daří, dvě vyhlídky ochránci přírody kvůli hnízdění uzavřeli

Domácí

Neukáznění návštěvníci

V oblasti Českého Švýcarska si sokoli loni moc klidu neužili. Sice tam zahnízdilo šest párů, vyvést mláďata se ale povedlo jen jedinému z nich. V některých případech je za nepodařeným hnízděním prokazatelně vyrušování neukázněnými návštěvníky.

Správa národního parku České Švýcarsko proto letos také výrazně posílí dohled a ochranu hnízdišť.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám