Hlavní obsah

Sobotní půlmaratón zkomplikuje v centru Prahy dopravu

Praha

Tradiční Pražský půlmaratón v sobotu zkomplikuje dopravu v centru metropole. Řidiči musí počítat s uzavírkami, lidé využívající MHD zase s odkloněním některých autobusových a tramvajových linek. Na trať by v sobotu mělo vyběhnout 20 tisíc běžců.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Na uzavírky ulic se musejí připravit motoristé v první, druhé, páté, sedmé a osmé městské části. Nejdelší z nich začnou hned po páteční půlnoci a potrvají do sobotních 16:00 v okolí náměstí Jana Palacha, u kterého je start a cíl závodu.

Od 09:30 do 13:00 bude neprůjezdný Čechův i Mánesův most. Další komunikace včetně mostu Legií, Palackého a Libeňského mostu a Těšnovského tunelu bude policie uzavírat průběžně v době závodu.

Zejména v Praze 1 bude kvůli bezpečnosti půlmaratónu v některých ulicích zakázáno parkování. Auta mohou být odtažena. Pro informace o změnách v dopravě, které s během souvisí, mohou lidé telefonovat na bezplatnou linku 800 165 102.

Jeďte metrem, doporučuje dopravní podnik

Tramvaje projíždějící širším centrem města budou odkloněné nebo budou jejich trasy zkráceny. Zhruba od 09:30 do 11:00 bude zavedena náhradní autobusová doprava X3 na trase Podolská vodárna - Výtoň - Albertov - Karlovo náměstí - Novoměstská radnice. Omezení čeká autobusy 176, 194 a 207.

Foto: David Ryneš, Mapy.cz

Pražský půlmaraton

„Z důvodu velkého rozsahu dopravních opatření nejsou na některých linkách dodrženy časy odjezdů garantovaných nízkopodlažních spojů. S ohledem na tyto změny doporučujeme v centru města využívat linky metra, jejichž provoz bude v případě zvýšené přepravní poptávky posílen,” informoval dopravní podnik.

Trasa přes Libeňský most nebyla jistá

Trasa půlmaratónu vede z velké části po nábřežích. Účastníci vyběhnou kolem 10:00 od Rudolfina směrem ke Karlovu mostu, na jihu se otočí ve Strakonické ulici, zpátky k Rudolfinu se na severu obrátí u Libeňského mostu. Původně organizátoři prestižního běhu zvažovali, že kvůli havarijnímu stavu se účastníci závodu budou muset vyhnout Libeňskému mostu, nakonec ale trasa vede tradičně i přes něj.

První závodníci by měli dorazit do cíle zhruba po hodině, konec závodu je naplánován na 13:00.

Pražský půlmaratón má zlatou známku mezinárodní atletické federace IAAF, což je nejvyšší ocenění kvality silničních běžeckých závodů. Mezi přihlášenými jsou elitní světoví a tuzemští vytrvalci, ale i tisícovky amatérských běžců.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám