Hlavní obsah

Snížení daní neprospěje občanům Česka, tvrdí ČSSD

Novinky, Klára Beranová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Daňový balíček, jehož součástí je i zrušení superhrubé mzdy, což je spojeno s nižšími daněmi, neprospěje podle sociálních demokratů nikomu, a už vůbec ne českým občanům. Sněmovnou prošel před dvěma týdny přes odpor ČSSD návrh koaličního partnera – premiéra Andreje Babiše (ANO). Ten počítá s daňovými sazbami po zrušení superhrubé mzdy ve výši 15 a 23 procent.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministr vnitra Jan Hamáček

Článek

„Je potřeba si uvědomit, že daňový balíček, tak jak je nastavený, neprospěje vůbec nikomu, neprospěje České republice a vůbec ne občanům této země,“ prohlásil statutární místopředseda sociálních demokratů Roman Onderka s tím, že se díky premiérovu návrhu Česko rychle blíží ,,do kelu”.

Jaké budou dopady zrušení superhrubé mzdy

Domácí

Díky snížení daní by lidem zůstaly z výplaty stovky až tisíce korun navíc každý měsíc.

„Měl jsem dojem, že jsme se snažili dohnat západní státy. Pokud ale stát nemá dostatečné prostředky, nemůžeme mít západní služby. To, co navrhl pan premiér, je cesta, jak oslabit Českou republiku a stát,“ uvedl pak předseda ČSSD Jan Hamáček.

Foto: Novinky

Co ČSSD nechce. O kolik by stoupla čistá mzda při zdanění 15 % z hrubé mzdy.

Babiš s Hamáčkem chtějí změny 

Šéf sociálních demokratů přitom ale ještě v srpnu s Babišovým návrhem souhlasil. Brzy ale otočil a začal prosazovat sazby daní po zrušení superhrubé mzdy ve výši 19 a 23 procent. Šel tak přímo proti hnutí ANO, což vyvolalo v koalici spory.

Podoba daní po zrušení superhrubé mzdy? Babiš s Hamáčkem se nedohodli

Domácí

Oba šéfové vládních stran se ale shodnou alespoň v jednom. Podoba zákona, tak jak prošla Sněmovnou, je podle nich špatná a oba požádali Senát o změny. „Doufám, že návrh opraví,“ uvedl Hamáček.

Co prošlo Sněmovnou, je podle Babiše katastrofa, žádá Senát o změny

Domácí

Sněmovna totiž schválila v daňovém balíčku nejen zrušení superhrubé mzdy a zavedení sazeb daně z příjmu na 15 a 23 procent, ale i zvýšení daňové slevy na poplatníka na 34 125 korun. A právě to vadí Babišovi. Podle Hamáčka bude zase lepší „cokoli, co senátoři navrhnou”.

Reklama

Výběr článků

Načítám