Hlavní obsah

Sníh, vítr a ledovka komplikují dopravu

Aktualizováno

Jen se zvýšenou opatrností jsou ve čtvrtek ráno kvůli sněžení a silnému větru sjízdné silnice na Šumpersku a Jesenicku. Místy napadlo několik centimetrů sněhu. Na Zlínsku se řidiči potýkají se silným větrem a na Lounsku je ledovka, silně sněžilo v Královéhradeckém kraji.

Foto: Vladimír Vácha, Právo

Ilustrační foto

Článek

Sněžení v noci zasáhlo hlavně Šumpersko a nad ránem se oblačnost přesunula i nad sousední Jesenicko. V obou okresech jsou stále sněhové přeháňky. „Napadly jeden až dva centimetry sněhu, takže na vozovkách druhé a třetí třídy provádíme zimní údržbu,” řekl dispečer šumperské správy silnic.

Opatrní by řidiči měli být kvůli sněžení a silnému větru i při jízdě po silnici první třídy přes Červenohorské sedlo, která spojuje Šumpersko s Jesenickem. „Provedli jsme tam chemický posyp a kolegové to tam ještě projedou pluhem,” řekla dispečerka společnosti, která v Olomouckém kraji zajišťuje zimní údržbu silnic první třídy.

Na Olomoucku, Prostějovsku a Přerovsku jsou silnice ráno zpravidla holé a mokré. Místy prší.

Dopravu na některých místech Vysočiny zkomplikoval sníh nebo déšť se sněhem. V terénu bylo po čtvrté hodině ranní asi 30 sypačů. Sněžilo v okresech Havlíčkův Brod, Žďár nad Sázavou a Třebíč. Ledovka, před kterou varovali meteorologové, se na silnicích neobjevila, potvrdil dispečer krajské správy a údržby silnic.

Podle Ředitelství silnic a dálnic padá déšť se sněhem i na Pelhřimovsku. Silnice s novou vrstvou sněhu jsou sjízdné se zvýšenou opatrností. Platí to pro hlavní tahy i silnice nižších tříd.

Dopravu ve Zlínském kraji komplikuje ráno silný, místy až nárazový vítr. Řidiči s ním musejí počítat zejména na Vsetínsku a Uherskohradišťsku. V obou okresech se navíc může na vozovkách lokálně vyskytnout ledovka, vyplývá z informací Ředitelství silnic a dálnic ČR. Podle Českého hydrometeorologického ústavu vítr přes den dosáhne v nárazech rychlosti až kolem 70 kilometrů za hodinu.

Ve výše položených oblastech Pardubického kraje leží místy na silnicích sníh. Někde se na vozovkách může při mrznoucím dešti tvořit ledovka. Všechny cesty jsou s opatrností sjízdné, informují společnosti zajišťující údržbu silnic v regionu. Se sněhem musí řidiči počítat v oblasti Lanškrounu, Ústí nad Orlicí a Žamberku, většinou je po solení rozbředlý. Kluzké vozovky lze čekat v okresech Ústí nad Orlicí a Svitavy.

Ledovka na Ústecku

K opatrnosti nabádají silničáři v Ústeckém kraji. Na Lounsku se tvoří ledovka, dopravu komplikuje několik menších nehod, vyplývá z informací správců silnic a policie.

Na silnici II/226 u Podbořan na Lounsku komplikuje dopravu ledovka, řidiči by tady měli být obezřetní. Dálnice D8 a D7 a silnice prvních tříd jsou po chemickém ošetření mokré. Na silnicích nižších tříd v Krušných horách leží zbytky rozbředlého sněhu, silnice jsou sjízdné s opatrností.

Nehody komplikují dopravu na Lounsku. U Žatce na silnici 225 havarovala dvě auta. Tři vozy se srazily u Bítozevsi, nehoda se obešla bez zranění. Další drobná nehoda se stala v Podbořanech.

V Libereckém kraji zůstává zatím pro nákladní auta nad 3,5 tuny uzavřena silnice 10 z Tanvaldu na Harrachov a dál do Polska. Silničáři ji preventivně uzavřeli o půlnoci kvůli očekávanému sněžení. V horských oblastech napadlo v poměrně krátké době až deset centimetrů sněhu a stále se tam objevují sněhové přeháňky. O případném zrušení omezení se bude jednat dopoledne podle vývoje počasí, řekl Petr Šén, ředitel společnosti Silnice LK, která má zimní údržbu silnic v Libereckém kraji na starost.

V Královéhradeckém kraji v noci a ráno sněžilo. Silné sněžení zasáhlo především Trutnovsko a Krkonoše. Na silnicích na Trutnovsku, Náchodsku a Rychnovsku ráno ležel rozbředlý sníh. V Krkonoších jízdu řidičům ztěžovala mlha a silný vítr. Na horách by vítr mohl přes den v nárazech dosahovat rychlosti přes 100 kilometrů v hodině.

Reklama

Výběr článků

Načítám