Hlavní obsah

Šmarda: Nebude-li řešení 1. srpna, Hamáček vyzve ministry k demisi

Praha

Místopředseda ČSSD a nominant sociální demokracie na ministra kultury Michal Šmarda předpokládá, že pokud nebude 1. srpna situace ohledně vedení ministerstva vyřešena, předseda strany Jan Hamáček vyzve ministry k podání demise. Novinářům to řekl po pondělním jednání předsednictva ČSSD.

Michal Šmarda po jednání předsednictva ČSSD Video: ČTK

 
Článek

"Předpokládám, že ve chvíli, kdy 1. 8. nebude situace vyřešena, Jan Hamáček využije práva, které jsme mu dneska dali, k tomu, aby vyzval ministry k podání demise a situaci řešil prostřednictvím demisí," uvedl Šmarda.

Foto: Milan Malíček, Právo

Michal Šmarda

Šmarda také míní, že by se do konce července mělo najít řešení, neboť termín zvolil prezident Miloš Zeman. Hlava státu v pátek uvedla, že je připravena do 31. července odvolat ministra Antonína Staňka (ČSSD). Předsednictvo v pondělí potvrdilo Šmardovu nominaci jakožto jeho nástupce.

"Tím, že je to termín, který zvolil prezident republiky, tak nemůže dojít k situaci, k jaké došlo minulý měsíc, že pan prezident cítil stanovení termínu ze strany sociální demokracie jako nějaký nátlak, případně ultimátum," řekl Šmarda.

TK po jednání předsednictva ČSSD Video: ČTK

Vedení strany se podle něj shodlo na tom, že pokud nebude sociální demokracie rozhodovat o tom, kdo za ni sedí ve vládě, nemá její angažmá v kabinetu smysl.

Šmarda: Babiš není srab

Šmarda také ocenil přístup premiéra Andreje Babiše, že na jednání předsednictva přišel a řekl, že schvaluje postoj, jaký ČSSD má. „Cokoliv si o něm myslím, tak si rozhodne nemyslím, že je to srab, který by nám na rovinu nechtěl říct, co chce,” řekl Šmarda.

Andrej Babiš v Lidovém doměVideo: ČTK

Reklama

Výběr článků

Načítám