Hlavní obsah

Služby budou mnohem dostupnější, postačí samotest

Aktualizováno

Lidé, kteří půjdou ke kadeřníkovi, se budou moci otestovat na koronavirus i přímo v provozovně samotestem, vyplývá to z mimořádného opatření ministerstva zdravotnictví vydaného ve čtvrtek. Šéf resortu zdravotnictví Petr Arenberger (za ANO) uvedl, že ale doporučuje, aby to bylo spíš výjimečné řešení. Kadeřnictví, manikúry, pedikúry, kosmetické salony nebo masáže budou moci znovu přivítat zákazníky od 3. května.

Arenberger: Testy ve službáchVideo: ČTK

 
Článek

Lidé, kteří budou chtít služeb využít, se budou moci prokázat několika typy testů a potvrzení. Profesionálně provedený PCR test bude platit sedm dní od odběru, antigenní test provedený na certifikovaném místě bude možné využít 72 hodin.

Vláda původně počítala, že jiné testy nebudou moci služby uznávat, po kritice ale přistoupila na to, že použitelné budou i testy z práce či školy, případně postačí i čestné prohlášení zákonného zástupce o absolvování školního testu.

PŘEHLEDNĚ: Jak se budou otevírat školy a školky

Domácí

Podle vydaného opatření se bude moci zákazník otestovat také přímo na místě. Musí podstoupit „preventivní antigenní test na stanovení přítomnosti antigenu viru SARS CoV-2, který je určen pro sebetestování nebo povolený ministerstvem zdravotnictví k použití laickou osobou, s negativním výsledkem,“ stojí ve vydaném opatření.

Splnění podmínek kontroluje provozovatel. „Vyjde-li zákazníkovi pozitivní výsledek testu, tak zákazník neprodleně opustí provozovnu,“ píše se v opatření.

Foto: Aleš Fuksa, Právo

Lidí se budou moci prokázat několika typy testů a potvrzení.

Provedení samotestu v provozovně by podle Arenbergera mělo být spíše výjimečné řešení, resort vždy doporučuje profesionální odběr.

„Dovedu si představit situace, když třeba někdo bydlí blízko provozovny a je to třeba starší osoba, tak než by jela někam do odběrového místa, tak je pro ni praktičtější si to nechat udělat v tom kadeřnictví,“ uvedl.

Ve veřejných odběrových centrech mají lidé nárok na bezplatné, resp. hrazené ze zdravotního pojištění, provedení antigenního testu jednou za tři dny. PCR test lze podstoupit zdarma jen se žádankou od lékaře.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám