Hlavní obsah

Služby advokátů ex offo stojí stát půl miliardy ročně

Právo, har

Ministerstvo spravedlnosti platí ročně na odškodném desítky miliónů korun. Podle mluvčí úřadu Petry Hrubé jde o platby za škodu, která vznikla rozhodnutím v občanském soudním nebo trestním řízení, ve správním soudnictví nebo kterou způsobil soudní exekutor.

Foto: Profimedia.cz

ilustrační foto

Článek

Ministerstvo podle Hrubé nevede statistiky o tom, kolik zaplatilo na odškodném výlučně v souvislosti s trestním řízením.

Úřad stejně tak nedisponuje údajem, kolik trestní řízení, které neskončí odsuzujícím rozsudkem, a stát tak nemá právo po stíhaných vymáhat náklady, stojí státní rozpočet.

"Každý soudní případ by znamenal odlišnou metodiku zjišťování nákladů, což není v silách ani soudů, ani ministerstva," řekla Hrubá. Sdělila, že by do toho bylo nutné započítat například plat soudců, úředníků, odměny pro znalce a advokáty ex offo, i náklady na topení.

Některé údaje však známy jsou. Třeba advokátům ex offo ministerstvo v posledních čtyřech letech vyplatilo každý rok přes půl miliardy korun.

Odsouzení dluží státu miliardy

Právě platby ustanoveným obhájcům jsou jednou z položek, které se ministerstvo snaží z pravomocně odsouzených dostat zpět. To je ovšem někdy problém.

Výše celkového dluhu za platby advokátům ex offo v loňském roce překročila hranici dvou miliard korun.

Další pohledávky za téměř 1,5 miliardy evidovalo ministerstvo ke konci loňského roku za náklady trestního řízení, kam spadají výdaje soudů, například za znalecké posudky.

Úřad od odsouzených vymáhá i platby za jejich pobyt ve vazbě a vězení. V závěru roku 2011 dosahovala výše dluhu téměř 66 miliónů korun.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám