Hlavní obsah

Škromach se chystá opřít o zemanovskou platformu

Právo, Alexandr Mitrofanov, Monika Doulíková

Kvůli jednoznačnému náskoku Stanislava Grosse před Zdeňkem Škromachem v nominacích na předsedu soc. dem. na prvních předsjezdových krajských konferencích hledají Grossovi odpůrci, jak se lépe zorganizovat. Škromach se proto koncem ledna nebo začátkem února má objevit na schůzi platformy Za renesanci ČSSD.

Článek

Schůze platformy čas od času navštěvuje expremiér Miloš Zeman, který se na nich pouští do tvrdé kritiky současného vedení soc. dem. a vlády.

"Určitě je to platforma, která má blízko k mým názorům, a věřím, že po sjezdu to budou většinové názory v ČSSD," řekl v pondělí Právu Škromach. Dodal, že s představitelem platformy Václavem Daškem se již dohodl na své účasti na jejím jednání.

Podle Škromacha se dění v soc. dem. odehrává kolem zásadního sporu o to, zda bude ČSSD dělat liberálnější politiku, jak ji již teď provádí vláda, anebo se vrátí k původnímu programu, s nímž uspěla ve volbách do Sněmovny v roce 2002. "Ukazuje se, že liberální politika vlády voliče ČSSD neoslovuje," zdůraznil Škromach.

Se svým programem však na prvních třech konferencích v Karlovarském, Ústeckém a Jihočeském kraji neuspěl, všude nominovali na předsedu strany Grosse.

Dašek připraven oponovat Grossovi

"Jsme připraveni stát se silnou opoziční platformou v rámci ČSSD," řekl včera Právu Václav Dašek. Podle svých slov registruje signály z celé republiky, že k nim chtějí vstoupit další členové soc. dem.

Až 40 soc. demokratů hodlá po sobotní krajské konferenci v Ústeckém kraji přivést do platformy tajemník lovosické místní organizace Jan Piegl. Potvrdil to včera Právu. "Jsem pro to, udělat z ní ještě levicovější platformu. Fandíme Škromachovi," dodal Piegl.

Vyjádřil se také ke zprávám v tisku, že jeho manželka dala na závěr krajské konference facku poslanci Vlastimilu Aubrechtovi: "Není to pravda, jen se mě zastala, když jsme si vjeli do vlasů."

Dašek uvedl, že na konec února chystá platforma zveřejnění alternativního programu ČSSD, který by reagoval na závěry programového zasedání ústředního výkonného výboru svolaného na konec ledna.

Podle Daška není možné krátit nemocenskou lidem s podprůměrnými příjmy a přidávat jiným, kteří jsou na tom líp. "Sice nás pochválí, ale volit nás stejně nebudou," řekl Dašek a jako další příklad špatné politiky soc. dem. vedení uvedl lékovou vyhlášku z minulých dnů.

Do poloviny února bude platforma podle Daška disponovat údaji, kolik vlastně sdružuje lidí. Dosavadní nejasnosti vysvětlil tím, že se do platformy hlásili vedoucí představitelé různých stranických organizací, ale není jistota, kolik členů těchto organizací se s nimi v tomto postoji ztotožňuje. Kdyby to byli všichni, čítala by platforma podle Daška přibližně 3500 lidí. Celá ČSSD má podle místopředsedy pro řízení Martina Starce 16 300 členů.

Laštůvka nevylučuje vstup do platformy

Vstup do platformy Za renesanci ČSSD nevyloučil ani předseda zahraničního výboru Sněmovny Vladimír Laštůvka z Děčína. Právu včera řekl, že je vývojem jak v ústecké krajské, tak v celostátní ČSSD poněkud zaskočen a dostává se do situace, kdy jako starý socialista už nemá co dodat.

"Mladá generace volí svou superstar. Toto vidění světa nejsem schopen akceptovat. Určitě budu hledat místo, kde bych se pokusil zopakovat svou celoživotní zkušenost, že lidé se rodí rovní, ne někteří jako ,socky" a druzí jako něco lepšího," uvedl Laštůvka.

Na dotaz, zda tímto místem bude platforma Za renesanci ČSSD, řekl: "Nevím, jestli tento okruh je tím místem, kam zamířím, ale nevylučuji to."

Další poslanec za soc. dem. z Ústeckého kraje, Robert Kopecký, má jiný názor: "Do této platformy nevstoupím. Na okresní konferenci jsme podpořili Stanislava Grosse a já neměním názory ze dne na den. S Grossem se v určitých bodech shodnu."

Foldyna: chce to moderní nástroje

O vstupu do platformy podle svých slov neuvažuje bývalý šéf ústecké krajské ČSSD a kandidát na místopředsedu strany Jaroslav Foldyna. Právu včera řekl, že jeho devizou je Tradiční postoje a moderní nástroje a že v tomto přístupu nachází styčné body s Grossem.

"Jsem přesvědčen, že soc. dem by měla stavět na solidaritě a sociální politice, ale musí to vycházet z podmínek třetího tisíciletí," dodal Foldyna. Jako příklad uvedl zdravotnictví. Podle něj ve třetím tisíciletí lidé budou žít do 80 roků díky účinným, ale velmi drahým moderním metodám léčby. "Můj volič je tak rozumný, že ví, že s tím spojené služby jako strava či doprava jsou věci, které musíme hradit," uvedl Foldyna.

Za naprosto nepřekročitelnou mez však označil zavedení školného na vysokých školách, protože by to podle něj znevýhodnilo dělníky a jejich děti. Jedním z řešení, jak financovat školství, by podle Foldyny mohl být závazek každého absolventa, že ze svých výdělků bude zpětně odvádět alma mater dvě procenta.

Na dotaz, jak dlouho by absolvent takto vracel škole peníze, Foldyna řekl, že to musí spočítat ekonomové. Mezeru ve financování školství by podle svých slov mezitím zacelil tím, že by se například nevyplácely sociální dávky lidem, kteří je zneužívají.

Za další bod svého místopředsednického volebního programu označil Foldyna vytvoření podmínek pro malé a střední podnikání.

Anketa

Podaří se Škromachovi získat post šéfa ČSSD?
ano
24,5 %
ne
75,5 %
Celkem hlasovalo 273 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám