Hlavní obsah

Školství stále dumá, jak rozvolnit střední a vysoké školy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vláda ve čtvrtek schválila, za jakých podmínek se budou vracet děti do škol. Určující bude počet nakažených. Pro rozvolňování však z balíčků vypadla prezenční výuka na středních a vysokých školách. Resort školství nyní připustil, že se o tom stále jedná.

Foto: Ministerstvo zdravotnictví ČR

Balíčky pro návrat zpět do normálního života - školy

Článek

„Ministerstvo školství v souladu s doporučeními Mezioborové skupiny pro epidemické situace (MeSES) předpokládá, že by se střední školy otevřely pro teoretickou výuku nejpozději při týdenní incidenci 75 případů na 100 tisíc obyvatel. Vedeme o tom jednání s ministerstvem zdravotnictví,“ sdělila v pátek Novinkám mluvčí ministerstva školství Aneta Lednová.

Přehledně: Jak se vrátí žáci do škol

Domácí

Podle představených balíčků by tedy prezenční výuka na středních školách spadala až do čtvrtého z nich. Klíčovým faktorem u všech je právě počet nakažených za posledních sedm dnů na 100 tisíc obyvatel. Vicepremiér Karel Havlíček (za ANO) ve čtvrtek uvedl, že nyní je za sedm dní 177 infikovaných na 100 tisíc lidí.

Pokud jde o prezenční výuku na vysokých školách, uvedla Lednová, že resort na téma návratu studentů do všech stupňů vzdělávací soustavy stále vede jednání jak s odborníky z ministerstva zdravotnictví, tak s již zmiňovanou odbornou skupinou MeSES, kterou vede hlavní epidemiolog IKEM Petr Smejkal. Ani zde tedy není prozatím jasno.

Rozvolňování v Česku. PES je mrtvý, ať žijí balíčky aneb Kdy se vrátíme do normálu

Koronavirus

Všechny školy v Česku se kvůli epidemii zavřely 1. března, výuku na dálku měla ale většina již řadu týdnů předtím. Od 12. dubna se otevřely školky pro děti zdravotníků a dalších profesí a pro předškoláky. Žáci prvního stupně základní školy se začali střídat po týdnech v tzv. rotační výuce. Bez ní se učí školáci z malých škol do 75 dětí a děti ve speciálních školách.

„Kroky, jako je například rotační výuka, která významně snižuje riziko rozšíření nákazy, testování žáků anebo kritérium incidence pro rozvolňování, to vše je směřováno k tomu, aby se ve školách bezpečné prostředí,“ komentovala nyní Lednová.

Přehledně: Jak se bude rozvolňovat

Domácí

Od pondělí se tedy nově obnoví praktická výuka ve středních školách a posledních ročnících vysokých škol. Dále se také plně otevřou školky v Královéhradeckém, Karlovarském a Plzeňském kraji, kde už klesl počet případů pod 100 nově nakažených na 100 tistíc obyvatel za sedm dní.

V pondělí pak vláda bude zároveň rozhodovat o otevření druhých stupňů základních škol rotačně od 3. května pro tyto tři kraje. Postupně by se tak školky i druhý stupeň základních škol mohly otevírat i v dalších regionech.

Reklama

Výběr článků

Načítám