Hlavní obsah

Školník ze Znojemska bude stávkovat kvůli platu

– HRUŠOVANY NAD JEVIŠOVKOU

Dlouhodobá nespokojenost s platem přiměla školníka Základní školy v Hrušovanech nad Jevišovkou na Znojemsku Františka Kučeru k nezvyklému kroku - rozhodl se na vlastní pěst vstoupit do časově neomezené stávky. Začne v pondělí.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Kučera ve škole pracuje už 15 let, pracovně je zařazen jako provozář a domovník. Jeho hrubý plat je nyní 12 188 korun a za poslední tři roky se zvedl jen o 78 korun.

"V ostatních profesích přitom dochází k navyšování mezd s ohledem na inflaci," upozornil Kučera. Podle předsedkyně jihomoravských školských odborů Růženy Šalomonové je Kučerův krok zcela výjimečný. "Je to výraz zoufalství člověka, který už zkusil všechno, a teď neví, co má dělat dál," řekla.

Ředitelka školy Blanka Soukupová již nyní počítá s tím, že škola bude nějaký čas bez školníka. Jednání s Kučerou prý zatím neměla žádný výsledek. Situaci nezměnily ani inspekce a kontroly školníkova platového zařazení. "Ať tedy stávkuje, bude bez peněz," konstatovala Soukupová.

Školníkovu práci budou muset po dobu stávky zastat jiní zaměstnanci, popřípadě někdo zvenčí. "Budeme se rozhodovat podle situace a potřeby," plánuje ředitelka.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám