Hlavní obsah

Skalpované ženě zachránili lékaři na jihu Čech vlasy i ucho

– České Budějovice • Aktualizováno
Právo, Jiří Falout

Dlouho se vyhýbala zrcadlu, než se na sebe dokázala podívat. Když našla odvahu a poprvé se spatřila, tak se rozplakala. Dnes se již díky českobudějovickým lékařům plnohodnotně zapojila do každodenního života a připravuje se i na návrat z mateřské do práce.

Článek

Osmatřicetiletá Romana Kučerová z Mazelova na Českobudějovicku měla letos v únoru štěstí v neštěstí. Stroj na třídění vajec ji při brigádě skalpoval téměř celou část hlavy s jejími dlouhými černými vlasy zapletenými do culíku, a to včetně pravého ušního boltce. Ztratila hodně krve a byla v ohrožení života.

Foto: Jiří Falout, Právo

Romana Kučerová a primář Vladimír Mařík při tiskové konferenci

„Pamatuji si, jak přijela záchranka a lékařka mi povídala, ať se nemám bát, že vše dobře dopadne. Tehdy jsem tušila, že jsem přišla o vlasy,“ řekla v pondělí na tiskové konferenci v českobudějovické nemocnici velmi energická a na první pohled statečná Kučerová.

Když ji přivezli do nemocnice, primář oddělení plastické chirurgie Vladimír Mařík se i v takto kritické chvíli rozhodl provést v Evropě výjimečnou operaci. Rozsáhlý skalp, navíc roztržený na dvě části, který záchranáři vezli sebou, jí přišil zpět. Zachránil jí život, ucho i vlasy.

Foto: Jiří Falout, Právo

Primář Vladimír Mařík ukazuje, jak prováděl náročnou operaci.

FOTO: Jiří Falout, Právo

Nebýt komplikací po náročné téměř osmihodinové operaci, při nichž jedna část skalpu odumřela, měla by žena dnes vlasy téměř jako před úrazem. Takto má uprostřed temene lysinu. Tu zakrývá šátkem. V budoucnu nevylučuje paruku, či ji překryje vlastními vlasy, které ji ale musí dorůst.

„Na rozhodnutí jsem měl několik málo desítek minut. Bylo to těžké. Zvažoval jsem komplikace i možný psychický a další zdravotní stav pacientky, kdybychom k replantaci nepřistoupili. Přivolal jsem kolegu, který se chystal na běžky, a šli jsme na to,“ odpověděl na dotaz Práva primář Mařík, který obdobný zákrok dělal poprvé.

FOTO: Nemocnice České Budějovice

Ženu ale ušetřil od vážných zdravotních komplikací, jako je například pravděpodobné rozvinutí rakoviny kůže, a od možných těžkých psychických problémů spojených s vizáží. Lékařům ale pomohla i sama Kučerová, která je velmi silná žena. Nebojí se a vše zvládala dobře. To se potvrdilo i v momentě, kdy předstoupila nejen před novináře a ukázala již zmíněnou lysinu na hlavě.

„Děkuji všem lékařům i sestřičkám, že udělali vše, co bylo v jejich silách. Jsou to odborníci. Není třeba se obracet za péčí někam jinam, když ji máme doma a kvalitnější než kdekoliv na světě,“ poděkovala v závěru tiskové konference Kučerová, kterou ještě na podzim čeká jedna operace. Celkem jich podstoupila tři a při nich dostala asi 12 litrů krve. Ztráta této tekutiny byla největším problémem náročného zákroku.

FOTO: Nemocnice České Budějovice

Právu pak Kučerová řekla, že nejvíce se těšila na svého pětiletého syna Petra. Ten byl její oporou, stejně jako další členové rodiny, kamarádky a také pacientka, která s ní na traumatologii téměř měsíc ležela. Dodnes si píší a jsou dobré přítelkyně.

„Nejvíce sil mi dal syn, který mne neplánovaně viděl bez šátku a řekl mi bezprostředně: Maminko, stejně jsi krásná a jednou budeš mít vlásky, jako jsi měla. To vás postaví na nohy,“ uvedla. Nehoda ji hodně vzala, ale i také i dala. Zlepšila vztah s bývalým manželem a rodinou a hlavně se jinak dívá na svět.

V historii české medicíny byly podobné případy zatím úspěšně řešeny v řádu jednotek případů. Vůbec první úspěšná úplná replantace skalpu na světě byla provedena v roce 1976. Ke skalpacím podobného rozsahu dochází v ČR zcela výjimečně. Na prvním místě v počtu těchto úrazů je v současné době Čína.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám