Hlavní obsah

Skalpel, který se nezachvěje. Operuje totiž robot

Právo, Ivan Blažek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Plzeň

V plzeňské fakultní nemocnici začne operovat robot, jeho umělou „ruku“ ale povede pomocí joysticku zkušený operatér. Systém daVinci za zhruba padesát milionů korun je první na západě Čech, využívat jej budou zatím chirurgové, gynekologové a urologové. Do akce půjde poprvé na konci dubna, teď v úterý a ve středu se s ním mohli lidé seznámit na poněkud netypickém místě – v hale plzeňského nákupního centra Olympie.

Foto: Ivan Blažek, Právo

„Operace“ uprostřed nákupního centra. Do skutečné akce půjde robot daVinci na konci dubna.

Článek

„Oproti klasickým nebo laparoskopickým operacím má využití robota řadu výhod,“ řekl Právu Jiří Presl z onkogynekologického centra fakultní nemocnice. Podobně jako u laparoskopie jde o miniinvazivní výkony, daVinci je však obratnější, jeho koncová část se může otáčet o 360 stupňů.

„Případný třes operatéra se do přístrojů nepřenáší, výkon je tedy v tomto směru preciznější. Robot má navíc velkou sílu, u pacientek s nadváhou pomůže udržet břišní stěnu v dostatečné vzdálenosti od vnitřních orgánů,“ podotkl Presl.

Gynekologové jej budou využívat při operacích pacientek s nádorovým onemocněním děložní sliznice, popřípadě časných nádorů vaječníku.

Plzeňští studenti vymysleli tramvaj budoucnosti. Bude bez řidiče

Věda a školy

„Ročně máme zhruba osmdesát nových případů, roboticky budeme operovat přibližně tři čtvrtiny z nich,“ konstatoval Presl. Zařízení bude umístěné v borské části fakultní nemocnice, v plánu je kromě gynekologických také na 250 urologických a třicet chirurgických zákroků za rok.

Jedenáctá v Česku

„Systém bude výhledově využíván také v oblasti ORL a cévní chirurgie,“ uvedl ředitel nemocnice Václav Šimánek. Operatéři musejí projít několikaměsíčním výcvikem.

„Jde o zkušené lékaře s velkou praxí. A neškolí se na techniku operace, nýbrž jak zacházet se systémem, jak ovládat robotická ramena,“ vysvětlil Presl.

K tréninku slouží simulátory, umělá břicha a také prasata. Na chatu nemocnice padla otázka: „Kde máte jistotu, že robot neudělá chybu?“ Václav Karnos, vedoucí robotického centra, na ni odpověděl: „Robot chybu neudělá, udělá ji člověk, který s robotem operuje, robot sám neudělá nic.“

Na celém světě je zmíněných špičkových pracovišť více než šest tisíc, z toho devět set v Evropě. Plzeňská fakultní nemocnice si systém daVinci pořídila jako jedenáctá v Česku.

Reklama

Výběr článků

Načítám