Hlavní obsah

Sjezd ČSSD napoprvé zvolil Sobotkovu vysněnou sestavu

Právo, tin
Aktualizováno

Premiér Bohuslav Sobotka může slavit: delegáti sjezdu vyslyšeli jeho přání a už v prvním kole zvolili takové složení předsednictva, které jim doporučil.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Nově zvolené vedení ČSSD se staronovými tvářemi, zleva Jan Hamáček, Martin Starec, Lubomír Zaorálek, Lenka Teska Arnoštová, Bohuslav Sobotka, Michaela Marksová a Milan Chovanec.

Článek

Delegáti dali zelenou pěti kandidátům: ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová dostala 548 hlasů, ministr zahraničí Lubomír Zaorálek prošel s 526 hlasy, předseda Sněmovny Jan Hamáček získal 483 hlasů, Martin Starec 474 hlasů a Lenka Teska Arnoštová 368 hlasů. Hlasující vyslyšeli i premiérův požadavek, aby se do vedení dostaly dvě ženy.

Do vedení těsně neprošel Jeroným Tejc, který získal 335 hlasů. Ten předtím prohrál i volbu statutárního místopředsedy, kdy se trochu překvapivě dostal do druhého kola: delegáty zřejmě zaujal jeho sebevědomý projev, velmi kritický do vlastních řad.

Přesto to na předsednickou funkci nestačilo.„Tejc by si měl nyní odpracovat, co pokazil, a vrátit se za dva roky jako očištěný,“ řekl Právu jeden z delegátů sjezdu.

Další z kandidátů Jaroslav Foldyna dostal 236 hlasů a neuspěl, podobně jako předsedkyně Sociálně demokratických žen Jindřiška Maršová se 136 hlasy.

Reklama

Výběr článků

Načítám