Hlavní obsah

Silný vítr vyvracel stromy, bez proudu jsou tisíce lidí

Aktualizováno

Silný vítr v sobotu večer zaměstnal hasiče. Nejčastěji vyjížděli k odklízení stromů ze silnic a uvolněným částem střech. Hodinu před půlnocí byl přerušen provoz na železniční trati mezi Havlíčkovým Brodem a Veselím nad Lužnicí. Napilno měli kvůli poškozenému vedení i energetici. Bez proudu je několik tisíc lidí.

Foto: HZS Karlovarského kraje

Ilustrační foto

Článek

Popadané stromy na dráze v noci na neděli poškodily trakční vedení mezi obcemi Popelín a Jarošov nad Nežárkou na Jindřichohradecku, opravu zajišťuje Správa železniční dopravní cesty. Podle aktuálních údajů na webu by měl být provoz na této železnici obnoven kolem poledne. Zatím tam jezdí náhradní autobusy.

V Jihočeském kraji hasiči odklízeli první spadlé stromy především na Českokrumlovsku, později ve všech částech kraje. „Největší nápor pak jednotky zažily po dvacáté hodině, kdy do jedné hodiny noční vyjely k více než 40 událostem,” uvedla mluvčí.

V noci na neděli strhl vítr střechu v Hustopečích na Břeclavsku. Na mnoha místech v kraji také popadaly stromy na silnice. Hasiči v Jihomoravském kraji v souvislosti s větrem zasahovali od sobotního večera do nedělního rána u více než 40 událostí, uvedl jejich mluvčí Petr Příkaský.

Foto: HZS Jihomoravského kraje

V Hustopečích silný vítr strhl střechu

Na Vysočině u Žirovnice narazilo auto do spadlého stromu, jeden člověk se zranil. V Pelhřimově spadl v noci strom na auto a u Stojčína na vlak, nikomu se nic nestalo.

V Koutech na Havlíčkobrodsku začal před 23:00 hořet rodinný dům po úderu blesku, majitel požár zlikvidoval před příjezdem hasičů.

Foto: Radim Jičínský, ČTK

Několik stromů vyvrátil silný vítr v noci v pardubické ulici Arnošta z Pardubic.

I v dalších krajích měli hasiči v noci desítky výjezdů kvůli silnému větru.

Na jihu Čech a jihu Moravy evidovala společnost E.ON v neděli ráno 23 poruch na vysokém napětí. Bez proudu bylo zhruba 3500 domácností.

„Nejhorší situace je v jižních Čechách, kde v důsledku silného větru došlo k 17 poruchám na vedení vysokého napětí. Problémy s dodávkami elektřiny se aktuálně dotýkají asi 2 200 domácností. Na jižní Moravě je bez elektřiny asi 660 domácností, na Uherskohradišťsku dalších téměř 500,” popsala mluvčí společnosti Martina Slavíková. Na odstranění poruch energetici pracují.

Foto: HZS Jihomoravského kraje

Nejčastěji hasiči řešili popadané stromy

Meteorologové varují před silným větrem s nárazy nad 65 kilometrů v hodině znovu od nedělních 15:00, výstraha platí do pondělního poledne. Na horách může mít vítr v nárazech rychlost až 125 kilometrů v hodině.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám