Hlavní obsah

Silný déšť na Moravě zatopil muzeum, škody jdou do miliónů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno
Aktualizováno

Noční bouře a déšť na jihu Moravy zaplavovaly sklepy. Hasiči zasahovali po celou noc zhruba na 70 místech. Voda vytvořila lagunu u Troubska na dálnici D1. Největší škody ale voda způsobila v pavilon Antrophos, kde má Moravské zemské muzeum expozici raných období lidských dějin. Hladiny řek stouply i na severu Čech, Na Liberecku museli evakuovat dětský tábor.

Článek

Do brněnského muzea voda pronikla z potoka, který teče nad budovou. Zaplavila suterén, kde je strojovna a klimatizační jednotky a podzemní expozice. Škody jdou do miliónů korun.

Voda prostory zaplavila už před několika týdny. Po zkušenostech s poslední bouřkou muzejníci nechali dovnitř instalovat plechové dveře, které by vodu při dalších průtržích mračen zastavily. "Na chvíli vodu udržely, ale pak se vytrhly i se zárubněmi. Oprava tak bude obnášet i stavební práce," uvedla mluvčí muzea Eva Pánková.

Anthropos přesto zůstane otevřený, nedotčená je expozice v přízemí i patře.

Foto: Igo Zehr, Právo

Zaměstnanci uklízejí brněnský Pavilon Anthropos, který po nočních deštích 24. července zatopil Kohoutovický potok. Voda vtrhla do pavilonu větracími šachtami, vyrazila ocelové dveře i se zárubněmi.

Evakuovali dětský tábor

Noční bouřka rozvodnila i potok ve Šluknově na Děčínsku. Vedoucí z dětského tábora požádali o evakuaci. Hasiči z místa odvezli 19 dětí a tři dospělé.

Říčka Smědá na Liberecku se zvedla na druhý stupěň povodňové aktivity a měla by dále stoupat. Stav bdělosti byl ráno i na Kamenici v Hřensku a na Mandavě ve Varnsdorfu

Potoky se zvedly na Bruntálsku

Noční bouřka zvedla hladiny některých toků v povodí Odry, hlavně na jesenické straně. Na první stupeň se dostaly řeka Moravice ve Valšově, Hvozdnice v Oticích, Černý Potok v Mezině, Osoblaha v Osoblaze. „Vidnávka ve Vidnavě byla na dvojce, ale už klesla na první stupeň. Klesají hladiny většiny toků, kulminaci měly v ranních hodinách,“ řekl Právu dispečer Povodí Odry.

Voda zaplavila i sklepy v obcích na východě Čech. V Královéhradeckém kraji museli hasiči čerpat vodu například v Nepolisech, Novém Bydžově a Třebechovicích na Hradecku. "Lidé si nevyčistí kanál u domu, a pak jim voda vjezdem vnikne do garáže nebo do sklepa," uvedl operační důstojník hradeckých hasičů. Po dešti se také sesula půda na dálnici D11, doprava omezena nebyla.

Pršet by mělo na území ČR po celý víkend.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám