Hlavní obsah

Silné gesto, ocenil Babiš Steinmeierovu návštěvu krypty, kde zemřeli parašutisté

V rámci posledního dne své návštěvy v České republice se německý prezident Frank-Walter Steinmeier setkal v pátek ráno v Hrzánském paláci na Malé Straně s premiérem Andrejem Babišem (ANO). I od něj se německá hlava státu dočkala uznání za uctění památky parašutistů, kteří za války odpravili říšského protektora Reinharda Heydricha.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Premiér Andrej Babiš (vlevo) se v Hrzánském paláci v Praze setkal s německým prezidentem Frankem-Walterem Steinmeierem.

Článek

Oba politici jednali o ekonomických záležitostech a zahraničně-politických tématech, jako je kupříkladu blížící se české předsednictví EU v příštím roce.

Babiš uvedl, že tématy byly „hlavně vývoj pandemie covidu v ČR i v Německu, zelená transformace, dopravní infrastruktura, hospodářské vztahy“.

Český premiér se ale ohlédl i za dřívějším programem německého prezidenta v České republice. „Velmi jsem ocenil jeho návštěvu v kryptě pravoslavného kostela v Resslově ulici, kde (Steinmeier) uctil památku československých výsadkářů. Je to silné gesto přátelství,“ doplnil později na Twitteru.

Steinmeier jako první německý prezident ve čtvrtek navštívil kryptu pravoslavného kostela, kde za války po boji s nacisty zemřeli českoslovenští výsadkáři, kteří se tam ukryli po atentátu na zastupujícího říšského protektora Reinharda Heydricha.

Do Česka přijel německý prezident už ve středu netradičně vlakem. Ve čtvrtek se mimo jiné setkal s prezidentem Milošem Zemanem a s předsedy obou komor parlamentu.

Německý prezident uctil památku parašutistů, kteří odstranili Heydricha

Domácí

V pátek Steinmeier z Prahy odjel do Ústí nad Labem, kde navštíví expozici o česko-německém soužití Naši Němci a setká se se zástupci občanské společnosti. Na výstavu ho doprovodí ministr zahraničních věcí Jakub Kulhánek (ČSSD), který se zde také s německým prezidentem za českou vládu rozloučí. Poté Steinmeier odcestuje, opět vlakem, do Berlína.

„Byla to historická návštěva a já si moc vážím toho, že tady pan prezident strávil tolik času a vedl s námi zajímavé a hodnotné rozhovory. Česko-německé vztahy ušly za jeho působení dlouhou cestu a já jsem rád, že máme dnes s našimi sousedy tak vřelé vazby na všech úrovních,“ sdělil  Kulhánek.

Reklama

Výběr článků

Načítám