Hlavní obsah

Severočeši.cz zažalovali krajský úřad za odvolání kandidátů

Hnutí Severočeši.cz zažalovalo Krajský úřad Ústeckého kraje kvůli odvolání všech svých kandidátů pro krajské volby. V pondělí to řekla mluvčí ústeckého krajského soudu Marcela Trejbalová. Kdy a zda vůbec soud ve věci rozhodne, není zatím jasné. Celou kandidátku nechala na konci minulého týdne prakticky vyškrtnout z voleb místopředsedkyně hnutí Hana Jeníčková. Stejnou žádost učinila i v případu senátorské kandidátky Aleny Dernerové.

Foto: Milan Malíček, Právo

Senátorka Alena Dernerová zvolená za hnutí Severočeši.cz

Článek

„Krajský soud vyhodnotil žalobu jako standardní zásahovou žalobu, nikoli volební stížnost. Soud v současné době odstraňuje vady jako neuhrazený soudní poplatek, nejasný petit, nejasnou aktivní legitimaci,” řekla Trejbalová. Poslanec Bronislav Schwarz, který byl předsedou hnutí, řekl, že věc intenzivně řeší právníci.

Soud zatím neumí říci, kdy a zda vůbec ve věci rozhodne. „Záleží na podateli, jak rychle vady odstraní a zda se mu je vůbec odstranit podaří. Od toho se pak bude odvíjet termín možného rozhodnutí krajského soudu,” doplnila Trejbalová.

Rozpolcené hnutí

Jeníčková ve čtvrtek 29. září na krajském úřadě dala coby zmocněnkyně odvolat všech 55 kandidátů Severočechů, čímž de facto zamezila tomu, aby se hnutí ucházelo v krajských volbách o hlasy voličů. Nejprve odvolala původního zmocněnce a na jeho místo pak nominovala sebe.

Třetím nejsilnějším uskupením v krajském zastupitelstvu zmítají spory už přes dva roky, kdy se hnutí rozdělilo na dva tábory. Členy kolem podnikatele Jiřího Zelenky a křídlo z Mostu, ve kterém jsou například František Ryba nebo někdejší náměstkyně mosteckého primátora Hana Jeníčková. Boj uvnitř hnutí skončil u soudu, který v červenci rozhodl, že valná hromada z roku 2014 je neplatná a všechny úkony, které na ni navazovaly, jsou taktéž neplatné.

Zelenka už dříve řekl, že podle jeho názoru krajský úřad pochybil. „Podle práva, tak jak je zapsaná (jako místopředsedkyně), to mohla udělat (odvolat zmocněnce), ale už se nemohla nominovat (jako zmocněnkyně), protože není psaná na kandidátní listině, která je uzavřená 60 dnů před volbami. Nemohla se napsat. Dle mého názoru krajský úřad pochybil,” řekl Zelenka.

Pokud hnutí neuspěje s žalobou ještě před volbami, hodlá se domáhat toho, aby se opakovaly. Krajský úřad už dříve jakékoli pochybení odmítl.

Dernerová by mohla přijít o šanci obhajovat mandát

Obdobný krok udělala Jeníčková i v případě senátorky Aleny Dernerové, která obhajuje jako nezávislá ze Severočechy mandát na Mostecku. Mluvčí radnice Alena Sedláčková řekla, že nemá informace, že by úřad rozhodl. Žádné oznámení není ani na úřední desce mosteckého magistrátu.

Druhé křídlo Severočechů nepodalo samostatnou kandidátku, ale jeho lidé jsou na kandidátce hnutí Nový Sever. Severočeši získali v krajských volbách 2012 devět mandátů. V současné době mají osmičlenný klub, jeden zastupitel řady hnutí opustil.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám