Hlavní obsah

Severočeši.cz napadli výsledek krajských voleb

Hnutí Severočeši.cz v úterý napadlo u ústeckého krajského soudu výsledky krajských voleb a žádají jejich opakování. Severočeši.cz tak reagují na odvolání svých kandidátů krajským úřadem poté, co to navrhla zmocněnkyně hnutí Hana Jeníčková. K odvolání došlo jen osm dní před volbami. Soud také rozhodne o osudu Aleny Dernerové, která na Mostecku obhájila post senátorky. Dernerová kandidovala jako nezávislá za hnutí Severočeši.cz.

Foto: Milan Malíček, Právo

Návrh na vyškrtnutí padl i v případě senátorky Aleny Dernerové (na fotografii).

Článek

Kandidaturu Dernerové se rozštěpené hnutí pokusilo prostřednictvím své místopředsedkyně Hany Jeníčkové těsně před volbami zrušit. Mostecký magistrát ale požadavek zavrhl.

Hnutí se proto rozhodlo proti výsledku krajských voleb bránit u soudu. Stížnosti podal poslanec Bronislav Schwarz a také lídr kandidátky, lékař Saša Štembera. Ještě před tím podal samostatnou stížnost místopředseda hnutí Jiří Zelenka.

„Domáháme se toho, aby krajský soud zrušil volby a aby nařídil opakování voleb nebo opakování hlasování tak, aby se Severočeši mohli zúčastnit voleb a aby se těch 55 lidí mohlo ucházet o hlasy občanů v našem kraji,” řekl Schwarz. Stížnosti opírají mimo jiné o to, že Jeníčková neměla podle Schwarze právo kandidáty odvolat. Schwarzovo a Zelenkovo křídlo hnutí to označuje za mstu.

Soud má na rozhodnutí 20 dnů ode dne podání stížnosti.

Mé vítězství je nezpochybnitelné, říká Dernerová 

„Můj mandát je na základě výsledků prvního i druhého kola zcela nezpochybnitelný,“ řekla Právu Dernerová se vzkazem svým odpůrcům, ať volby klidně napadnou u soudu. „Uvidíme, jak to dopadne,“ dodala s tím, že za zpochybňováním výsledku voleb stojí jen osobní antipatie.

Dětská lékařka zvítězila ve druhém kole souboje o senátorské křeslo jasně se ziskem 70,81 procenta hlasů nad bývalým hokejistou Jiřím Šlégrem, jenž kandidoval za ČSSD.

Třetím nejsilnějším uskupením v krajském zastupitelstvu zmítají spory už přes dva roky, kdy se hnutí rozdělilo na dva tábory.

Členy kolem podnikatele Jiřího Zelenky a křídlo z Mostu, ve kterém je například František Ryba nebo někdejší náměstkyně mosteckého primátora Jeníčková. Boj uvnitř hnutí skončil u soudu, který v červenci rozhodl, že valná hromada z roku 2014 je neplatná a všechny úkony, které na ni navazovaly, jsou taktéž neplatné.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám