Hlavní obsah

Severní Moravu zasypal sníh, Karviná má kalamitu

Právo, Novinky, ČTK, jog, jr
ČESKÁ REPUBLIKA

Moravským motoristům komplikuje v pátek život husté chumelení. Nejhorší je dopravní situace v Moravskoslezském kraji, kde na Karvinsku v pátek odpoledne vyhlásili kalamitní stav. Uzavřeno je i letiště Mošnov. Silničáři nasadili veškerou techniku, sníh pomáhají odstraňovat i vojáci.

Článek

Bílá tma zahalila v pátek ráno Moravskoslezský, kde vytrvale sněží. Karvinský primátor Antonín Petráš v pátek kvůli nepříznivému počasí vyhlásil kalamitní stav. Důvodem je především velké množství sněhu, za posledních osm hodin ho ve městě napadlo až 20 centimetrů.

Uzavřeno muselo být několik silnic, mimo provoz je i mošnovské letiště. Vlaky mají zpoždění a lidé mají problém dostat se na silvestrovský víkend na hory. Městská doprava v Ostravě je ochromena, mnohé autobusy v regionu nejezdí.

Na žádost hasičů vyrazili už dopoledne do terénu vojáci, kteří celý den pomáhali vyprošťovat zapadlé kamióny především na Opavsku. V podvečer se vojsko přesunulo do krajské metropole, kde pomáhá se svými radlicemi odstraňovat sníh z ostravských ulic.

Hraniční přechody blokují kamióny

Komplikovaná doprava je na hraničním přechodu v Chotěbuzi. "Poláci nepouštějí kamióny, takže se u nás vytvořila až čtyřkilometrová kolona ve směru od Třanovic k hraničnímu přechodu. Silnice je v tomto pruhu prakticky neprůjezdná," řekl dispečer karvinských silničářů.

Problémy hlásí hraniční přechod se Slovenskem v Mostech u Jablunkova, který policie střídavě uzavírá a po průjezdu radlic zase otevírá.

Podle meteorologů bude v Moravskoslezském a Olomouckém kraji sněžit ještě i v sobotu. na celém území ČR se navíc budou tvořit ledovka a náledí. [celá zpráva

Dopravní situace v nejkritičtějších oblastech v pátek ve 14:00
obecoblastudálost
LesníOpavskohavárie kamiónu
DobráFrýdek-Místeksilnice neprůjezdná pro kamióny
ProstředníVsetínskonesjízdná silnice, tvoří se sněhové jazyky
SyrákovVsetínskosníh na silnici, neprůjezdnost pro nákladní auta
HrabyněOpavskovytváří se jazyky
MiřátkyHavlíčkův Broduzávěrka, havárie na hrázi rybníka
Zdroj:ÚAMK

Problémy s dopravou jsou i na Bruntálsku. U obce Zátor na silnici mezi Bruntálem a Krnovem nemohou řidiči projíždět, neboť je nutné opravit poničený most. V Rýmařově v mrazu prasklo vodovodní potrubí a část města byla odpoledne bez vody.

Kalamita ochromila i dopravu mezi Valašským Meziříčím a Novým Jičínem, krokem jezdí vozidla také v dalších okresech Moravskoslezského kraje.

V Ostravě se téměř zastavil život

Tramvaje vinou zasněžených výhybek nabírají zpoždění, po ulicích jezdí mnohem méně automobilů než obvykle.

Policisté i silničáři se děsí poledních výjezdů lidí na už naplánované silvestrovské pobyty. "Kdo vyloženě nemusí, ať vůbec nevyjíždí. A když už, tak nejlépe se řetězy a každopádně se zimní výbavou. Na letních pneumatikách se nikdo nikam nedostane," konstatoval dispečer novojičínských silničářů.

Sníh způsobil problémy i v dalších krajích

Podobná situace je v Olomouckém kraji, kde sněží od pěti ráno. Silnice pokrývá čerstvý sníh. "Sněží a fouká silný vítr. Nasadili jsme všech 35 sypačů. Zatím jsou všude silnice se zvýšenou opatrností sjízdné, ale situace se zhoršuje. Od středních poloh se na cestách tvoří sněhové jazyky," uvedl dispečer zimní údržby olomouckých silničářů.

Sníh začal ráno padat i na silnice v horských okresech Jeseníku a Šumperku. "Zatím je na silnicích slabá vrstva nového sněhu, ale situace se může rychle změnit. Očekáváme totiž silné sněžení. Řidiči by měli být velmi opatrní a kdo nemusí, ať raději nejezdí vůbec," řekl dispečer šumperských silničářů.

Nový sníh ztížil dopravu ve Zlínském kraji. Opatrní musejí být řidiči zejména na Vsetínsku, kde ve vyšších polohách leží ujetá vrstva sněhu o síle až 25 centimetrů. Na tamní silnice nižších tříd by řidiči neměli vyjíždět bez zimní výbavy.

Do kopců v Hostýnských vrších na Kroměřížsku doporučují silničáři kvůli přívalům sněhu zbytečně nevyjíždět, nebo pouze s dobrou zimní výbavou. "Vytrvale sněží, na silnicích se tvoří jazyky i závěje. Na Tesák a další výše položená místa jsou nutné i řetězy," upozornila dispečerka Správy a údržby silnic Kroměřížska Kristýna Krejčí.

Reklama

Související témata:

Související články

Sedm sypačů je pro D1 na Vysočině málo

Začne sněžit a na dálnici D1 se okamžitě rozehraje divoká ruleta. Kdo projede, kdo ne. Řidiči, tak jako při posledním zablokování dálnice v Měřína na šest...

Výběr článků

Načítám