Hlavní obsah

Seniory bude po Bohumíně vozit rikša

Právo, Denisa Doležalová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bohumín

Cyklorikšu budou mít od jara k dispozici senioři z Bohumína na Karvinsku. Jde o dopravní prostředek připomínající tříkolku, má přístřešek. Radnice chce starším lidem zpestřit život a umožnit jim více pohyblivosti po městě a blízkém okolí. Za senior rikšu, která má i elektropohon, město zaplatilo 156 tisíc korun.

Foto: Pavel Čempěl

Cyklorikšu si budou moci lidé vyzkoušet v sobotu 19. října na olympijských seniorských hrách v Bohumíně.

Článek

„Cyklorikšu bude provozovat Centrum sociálních služeb Bohumín. Seniory vyvezou ven buď jejich příbuzní, kteří si budou moci rikšu zdarma vypůjčit, nebo dobrovolníci,“ vysvětlila bohumínská mluvčí Lucie Balcarová.

Dodala, že vozítko připomíná bicykl, jen v přední části má dvě kola a sedátko s přístřeškem.

Foto: Pavel Čempěl

Cyklorikši mají elektromotor, který pomáhá šlapajícím

„Do něj se pohodlně vejde jeden zájemce, případně mohou jet i dva najednou. Výhodou je elektromotor, který pomáhá šlapajícímu při rozjezdu a v nerovném terénu. Cyklorikša je schopna vyvinout rychlost i 25 kilometrů v hodině, pro bezpečnou přepravu cestujících se ale doporučuje výletovat při rychlosti zhruba poloviční, aby šlo dopravní prostředek dobře ovládat,“ upozornila mluvčí.

Nápad cyklorikši je starý osm let a pochází z Dánska. Ujal se v dalších 40 zemích. V Česku začalo jezdit seniorské vozítko poprvé loni v Otrokovicích na Zlínsku, projekt oslovil i radní v Břeclavi či Kadani. Letos k nim přibyl i Bohumín.

Čeští senioři by mohli být zdravější. Jenže nevěří moderní technice

Domácí

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám