Hlavní obsah

Šéfka VZP odmítá ministrovu kritiku a neodstoupí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Nový ministr zdravotnictví Jozef Kubinyi se po necelých čtrnácti dnech ve funkci pustil do kritiky s jedním z největších hráčů v českém zdravotnictví - Všeobecnou zdravotní pojišťovnou. V neděli podrobil kritice šéfku VZP Jiřinu Musílkovou. Ta v pondělí odmítla, že by na funkci, jak řekl ministr, nestačila a odmítla odstoupit.

Foto: Město Karviná

Ilustrační foto

Článek

Ministr Kubinyi se do kritiky celého vedení VZP pustil v nedělním pořadu České televize Otázky Václava Moravce, kde mimo jiné uvedl, že Musílková na svou funkci nestačí. Podle jeho mínění by měla odstoupit.

Musílková v pondělí kritiku jednoznačně odmítla. Novinářům sdělila, že ministrovi krátce po jeho nástupu do úřadu nabídla osobní setkání. Kubinyi si však podle jejího vyjádření doposud nenašel čas. O to více ji překvapilo jeho nedělní vystoupení. "Jsem překvapena jeho postupem," řekla Musílková.

Kubinyi: Pobočky VZP si dělají co chtějí

Ministr je přesvědčen, že ve Všeobecné zdravotní pojišťovně vládne chaos. "Pobočky pojišťovny v regionech si dělají co chtějí, její okolí, mám pocit, si dělá taky co chce," uvedl ministr. Kubinyi si však myslí, že špatná správa finančních prostředků pacientů není jen otázkou paní ředitelky, ale celého vedení. "VZP dělá spoustu věcí, které dělat nemá," uvedl ministr v pondělí pro Český rozhlas s tím, že vysvětlit svou nespokojenost s VZP by vydalo na obsáhlou přednášku.

Generálního ředitele VZP jmenují do funkce poslanci, na jeho odvolání však příslušná zákonná norma nepamatuje, připomíná ČTK. O dovětku, který by to umožňoval, nyní jednají senátoři, řekl Kubinyi.

Reklama

Související články

Nucená správa na VZP nebude

Zavedení nucené správy nad Všeobecnou zdravotní pojišťovnou nebude. Dohodli se na tom v úterý večer ministryně zdravotnictví Marie Součková, ředitelka...

VZP kvůli EU vymění průkazky

Všeobecná zdravotní pojišťovna v průběhu příštího prvního pololetí všem svým pojištěncům růžové průkazky za nové. Právu to řekla v úterý ředitelka pojišťovny...

Výběr článků

Načítám