Hlavní obsah

Šéfka ÚSTR odvolala ředitelku bezpečnostního archivu

Právo, Jan Martinek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Ředitelka Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR) Pavla Foglová ve čtvrtek odvolala šéfku Archivu bezpečnostních složek (ABS) Zlatuši Kukánovou. Její odvolání zdůvodnila i radě ústavu.

Foto: Milan Malíček, Právo

Nová ředitelka Ústavu pro studium totalitních režimů Pavla Foglová

Článek

Odvolání ředitelky Archivu bezpečnostních složek Zlatuše Kukánové ve čtvrtek v podvečer projednala rada ÚSTR. Pro byli všichni členové rady s výjimkou Naděždy Kavalírové.

Foglová, která měla konečné slovo, pro odvolání přednesla radě několik důvodů. "Z ABS za dobu, co byla ředitelkou, odešlo 19 vysokoškoláků a dva středoškoláci. Považuji to za vysokou personální nestabilitu a fatální záležitost, pokládám to za personální neschopnost ředitelky," řekla radě Foglová. Kukánové vytkla i chybnou digitalizaci archiválií.

Foto: Michal Doležal, ČTK

Odvolaný ředitel Ústavu pro studium totalitních režimů Daniel Herman a ředitelka Archivu bezpečnostních složek Zlatuše Kukánová

Kukánová totiž v úterý bez jejího vědomí uspořádala tiskovou konferenci. "Tento způsob komunikace mě utvrzuje, že s paní ředitelkou nemůžu dále počítat," dodala Foglová.

Za ni se postavila předsedkyně rady Petruška Šustrová, která zmíněnou tiskovou konferenci zhlédla podle svých slov "s naprostým úžasem". "Neumím si představit ředitele ústavu, který by poté dokázal s ředitelem archivu komunikovat," řekla Šustrová.

Kavalírová se za odvolanou postavila

Při projednávání tohoto bodu radou opět cloumaly emoce. Za Kukánovou se postavila Naděžda Kavalírová, která se vůči Foglové ostře vyslovila. "Jsem překvapena, v jak krátké době jste pochopila problémy ABS. To jste tam chodila v přestrojení? Jste nástrojem těch, kteří si přejí, aby ústav byl zničen. Tak to vidí političtí vězni, vezměte to na vědomí," vpálila Kavalírová Foglové.

Na ni ostře zareagoval člen rady Michal Uhl: "Já se naopak domnívám, že vy jste něčím nástrojem, že vás někdo řídí," řekl Kavalírové. Petruška Šustrová posléze vyzvala k "ukončení všeobecné paranoie". Poté bylo jednání pro veřejnost ukončeno: jednalo se o platu ředitelky.

Kukánová chce pracovat dál a zvažuje žalobu

Kukánová odvolaní, které jí po zasedání rady předala Foglová, nepřijímá. "Domnívám se, že je protiprávní. Neproběhlo v souladu se zákoníkem práce a platnými normami," řekla Kukánová s tím, že další den přijde normálně do práce.

Po jednání rady také řekla, že zvažuje žalobu. Argumenty, které Foglová přednesla radě, jsou podle ní nepravdivé, navíc se k nim neměla možnost vyjádřit. "Považuji za krajně neseriózní, že bylo řečeno, že jsem nekomunikovala se svou zástupkyní, která mě má nahradit. To je nehorázná, účelová manipulace," řekla Kukánová. Ohradila se i proti údajně chybné evidenci v digitalizaci archivu.

"Paní ředitelka mi oznámila dopisem, že plánuje mé odvolání. Daly jsme si schůzku dnes v devět hodin ráno, já se dostavila, ale paní ředitelka vůbec nebyla ve své pracovně. Později jsem se dozvěděla, že má jednání v Senátu. Je elementární slušností, že mi o tom měla dát dopředu vědět," řekla Kukánová. Kuriózní jí rovněž přišlo, že se o jednání rady, kde se mělo projednávat její odvolání, dozvěděla z webových stránek ÚSTRu. "Vypovídá to o tom, jaké poměry tu panují," dodala.

Vynucená přestávka

Na jednání se ale dostavila řada odpůrců nově jmenované ředitelky ÚSTR Pavly Foglové, kteří zasedání přerušovali hlasitými projevy, například potleskem. Radě též přinesli výzvu k okamžitému odvolání Foglové.

Poté, co Šustrová několikrát vyzvala přítomné, aby se zklidnili, nakonec vyhlásila patnáctiminutovou přestávku.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám