Hlavní obsah

Šéf státních maturit Zelený skončil

Novinky, val

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Ministr školství Petr Fiala v pátek rozhodl o odvolání šéfa Centra pro zjišťování výsledků vzdělávání (Cermat) Pavla Zeleného. Důvodem byla pochybení v organizaci státních maturit.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Šéf společnosti Cermat Pavel Zelený

Článek

Ministr v pátek představil tři opatření, ke kterým dospěl po dopoledním jednání s Pavlem Zeleným. Prvním z nich je právě odvolání dosavadního šéfa. „Důvodem je pochybení v průběhu státních maturit a nejasnosti ve způsobu prezentace, protože se nepodařilo přesvědčit o tom, že průběh maturit je správný,“ řekl Fiala.

Řízením společnosti proto pověřil dosavadního výkonného ředitele Jiřího Zíku. Navíc nařídil zahájení procesního a finančního auditu.

„V nejbližší době sestavím odbornou skupinu z odborníků, ředitelů škol a dalších kompetentních lidí,“ avizoval ministr. Tato skupina bude mít za úkol prověřit obsahovou stránku maturit a doporučit případné úpravy.

Ministr by rád, aby kroky, pro něž se rozhodl, vedly k pokračování koncepce státních maturit tak, aby byl vytvořen proces, jenž se bude těšit důvěře veřejnosti. „Nikoli znejisťovat žáky a učitele,“ dodal.

Reklama

Výběr článků

Načítám