Hlavní obsah

Šéf Senátu Vystrčil navrhne, aby ČR požádala o výměnu čínského velvyslance

Šéf Senátu Vystrčil (ODS) zřejmě příští týden navrhne, aby ČR požádala Čínu o výměnu jejího velvyslance kvůli dopisu ke zvažované cestě na Tchaj-wan. Uvedl to v pořadu Otázky Václava Moravce předseda poslaneckého klubu opoziční ODS Zbyněk Stanjura.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS)

Článek

Nejvyšší ústavní činitelé, tedy prezident, premiér a předsedové Sněmovny a Senátu se mají sejít ve středu.

„Považuji za vysoce pravděpodobné, že předseda Senátu navrhne, aby ČR požádala o výměnu velvyslance... Musí být jasné, že ČR je suverénní a sebevědomá země a bude tak vystupovat i vůči velmocím,” uvedl Stanjura.

Podle šéfa poslanců opozičních Pirátů Jakuba Michálka to není první případ a kroky Číny vůči Česku jsou dlouhodobě nepřijatelné. Formulace v dopise označil za skandální.

Vystrčil uvedl už v únoru, že prezident Miloš Zeman by měl senátu vysvětlit, zda a jak reagoval na lednový dopis čínského velvyslanectví, které v něm varovalo před misí na Tchaj-wan. Pokládá ho za vměšování Číny do vnitřních záležitostí ČR.

Hrad prostřednictvím mluvčího Jiřího Ovčáčka uvedl, že nechce posílat vzkazy přes média.

Dopis je podle Vystrčila výhrůžný až vyděračský a staví Česko do role čínského lokaje. Vystrčil chce od Zemana vědět, proč na dopis příslušným a přiměřeným způsobem nereagoval. Zeman dříve uvedl, že senátorská mise na Tchaj-wan není v ekonomickém zájmu Česka.

Reklama

Výběr článků

Načítám