Hlavní obsah

Šanghaj přerušila oficiální styky s Prahou

Novinky, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Čínské finanční centrum Šanghaj pozastavilo oficiální styky s Prahou poté, co české hlavní město podepsalo partnerskou smlouvu s Tchaj-pejí. Uvedla to v úterý agentura Reuters.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Zdeněk Hřib na jednání zastupitelstva hl. m. Prahy 19. září 2019.

Článek

V prohlášení vlády města Šanghaje se píše, že české hlavní město postupovalo chybně v řadě otázek, například Tchaj-wanu.

„Svévolně se vměšuje do čínské vnitřní politiky a veřejně se staví proti principu jedné Číny. Vláda města Šanghaj a jeho lid proti tomu důrazně protestují,” uvádí se v prohlášení v němž šanghajská vláda vyzvala Prahu k respektování politiky jedné Číny. Čína vnímá kroky české metropole jako zasahování do svých vnitřních záležitostí.

Zatím není jasné, co pozastavení oficiálních styků bude pro Prahu znamenat. Šanghaj, která je nejlidnatějším čínským městem a Česko v něm má generální konzulát, oznámila, že Praha přestala být jejím sesterským městem.

Primátor Hřib podepsal sesterskou smlouvu s Tchaj-pejí

Domácí

V roce 2016 otevřela Šanghaj v Praze své zastoupení na podporu investic.

Praha loni na podzim vypověděla partnerskou smlouvu s Pekingem, neboť čínská strana nebyla ochotna jednat o tom, že v ní nebude obsažena věta o tom, že Praha uznává politiku jedné Číny.

To vyústilo v odvetné kroky čínské strany, na něž doplatili například někteří umělci. Hudební tělesa, která mají v názvu Prahu, tak mohla na vystoupení v Číně zapomenout.

Hřib v Německu varoval před Čínou: S riskantním partnerem do postele nelezte

Domácí

V pondělí nadto Praha podepsala partnerskou smlouvu s tchajwanskou metropolí Tchaj-pej. Smlouva je podle primátora Zdeňka Hřiba (Piráti) apolitická. Obě města podle něj pojí demokratické hodnoty, úcta k základním lidským právům i aspirace na nejlepší IT města ve svém regionu.

Tchaj-wan je pro Čínu jednou z provincií, byť řadu desetiletí funguje samostatně.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám