Hlavní obsah

S daněmi nebudeme hýbat, slibuje opět ODS

Praha

ODS by v příštím volebním období nenavrhovala změny v daních, ale dávala by přednost stabilitě a zaměřila by se na jejich výběr. Na tiskové konferenci to v pondělí řekli úřadující předseda strany Martin Kuba a místopředsedkyně Miroslava Němcová. Strana nadále trvá na slučování některých ministerstev.

Foto: Petr Horník, Právo

Tisková konference ODS k volebnímu programu. U řečnického pultu stojí Martin Kuba.

Článek

Rozpočtovou politiku by ODS směřovala tak, aby Česko mohlo mít v roce 2020 vyrovnaný státní rozpočet. Občanští demokraté však nechtějí stanovit termín pro přijetí eura. Podmiňují to výhodností vstupu do eurozóny pro ČR a také referendem.

"Především v tomto volebním období ODS preferuje zachování stability a maximální zaměření na výběr daní," uvedl Kuba k plánům občanských demokratů v daňových záležitostech. Vláda Petra Nečase v uplynulém volebním období prosadila dvojí zvýšení daně z přidané hodnoty na nynějších 15 a 21 procent. Kuba k DPH uvedl, že ODS "v tuto chvíli" nenavrhuje žádnou změnu a preferuje zachování současných dvou sazeb.

Chtějí sloučit některá ministerstva

ODS trvá také na rovné dani z příjmů fyzických osob. Daňovou progresi, kterou navrhují levicové strany, občanští demokraté neschvalují, podle Kuby by šlo o trest za úspěch. Firemní daň by občanští demokraté zachovali na 19 procentech a nesouhlasí se zavedením druhého pásma nebo sektorové daně, jak chtějí levicové strany. Postupnými kroky by ODS snižovala cenu práce, tedy odvody za zdravotní a sociální pojištění, tak aby nevedly ke zvyšování deficitu. Nesouhlasí ale podle Kuby s řešením TOP 09 převádět je do majetkových nebo spotřebních daní. Cestu ODS vidí ve zlepšení ekonomiky a v rozpočtových úsporách. Řešením prý také není ulevit firmám a přesunout náklady na zaměstnance.

Občanští demokraté slibují, že by do čtyř let mohli odstranit daň z převodu nemovitosti. Za Nečasovy vlády se zvedla o procentní bod na čtyři procenta hodnoty reality. "Jsme přesvědčeni, že daň by měla zmizet obecně," tvrdí Kuba.

Související témata

Foto: Jan Handrejch, Právo

Martin Kuba po jednání výkonné rady ODS, která se 17. června 2013 sešla v sídle strany.

Foto: Milan Malíček, Právo

Předsedkyně Sněmovny Miroslava Němcová souhlasila s předáním Davida Ratha soudu.

Strana, která se potýká s poměrně velkým poklesem preferencí, tvrdí, že je dál možné pokračovat v úsporách ve státní správě. Opět navrhuje sloučení ministerstva průmyslu a obchodu a ministerstva dopravy do ministerstva hospodářství a spojení ministerstev zemědělství, životního prostředí a pro místní rozvoj. Strana by také prosazovala zahrnutí vodárenského odvětví pod regulátora.

Reklama

Výběr článků

Načítám