Hlavní obsah

Rusnok velvyslancům: Chceme být k Unii vstřícnější

Právo, sw
Praha

Přestože k důležitým principům zahraniční politiky patří kontinuita a spolehlivost, v některých oblastech se postoje současné přechodné vlády liší od toho, co prosazoval kabinet Petra Nečase. Patrnou změnou je především vstřícnější postoj k Evropské unii. Na každoroční poradě velvyslanců to v pondělí řekl premiér Jiří Rusnok.

Foto: Petr HLoušek, Právo

Premiér Jiří Rusnok (vlevo) s ministrem zahraničních věcí Janem Kohoutem.

Článek

„Naše vláda se hlásí k aktivnímu proevropskému přístupu, to ale samozřejmě neznamená nějakou spektakulární diskontinuitu s dosavadními postoji ČR...,“ prohlásil předseda vlády.

„Je zřejmé, že v některých otázkách dojde nebo již došlo k posunu našich pozic,“ uvedl.

Změnu českého postoje ilustroval na postupu vůči unijní dani z finančních transakcí.

„Zatímco předchozí vláda se rozhodla aktivně podpořit britskou žalobu proti zavedení tzv. posílené spolupráce u daní z finančních transakcí, moje vláda došla k závěru, že je třeba tento postoj přehodnotit,“ sdělil. „Jde o symbolickou změnu, která ukazuje náš změněný postoj k EU,“ dodal.

O fiskálním paktu rozhodne až nová vláda

Další důležitá rozhodnutí týkající se postavení ČR v Unii chce ale dočasný kabinet přenechat svým nástupcům. To se týká některých oblastí zamýšlené bankovní unie či tzv. fiskálního paktu, který má v členských zemích zajistit zpřísnění rozpočtové kázně.

„Jde o zásadní politický krok, o němž nelze říci, že by nesnesl odkladu. Pravidla fiskálního paktu se na nás tak jako tak budou vztahovat až po případném přijetí eura,“ sdělil Rusnok.

Premiér zdůraznil, že z bezpečnostního hlediska je pro ČR zásadní soudržná a akceschopná Severoatlantická aliance, v jejímž rámci by se Česko mělo nadále účastnit různých misí.

„Pokud jde o naše zapojení do činnosti Aliance, domnívám se, že to budou i v budoucnu různé typy zahraničních mírových misí, míra našeho zapojení musí realisticky odpovídat našim ambicím, schopnostem a možnostem, které česká ekonomika vytváří,“ prohlásil.

Dodal zároveň, že by měla být prohlubována bezpečnostní spolupráce v rámci EU. „Jsme přesvědčeni o tom, že by se ČR měla podílet na prohlubování společné bezpečnostní a obranné politiky a aktivně se do ní zapojovat,“ podotkl.

Související témata

Foto: Petr Horník, Právo

Premiér Jiří Rusnok čeká před návštěvou zasedání poslaneckého klubu ČSSD.

Rusnok zdůraznil důležitost podpory exportu pro vznik nových pracovních míst v ČR. I proto je podle něj v českém národním zájmu, aby byla brzy realizována dohoda o volném trhu mezi Unií a USA.

Reklama

Výběr článků

Načítám