Hlavní obsah

Rozhodnutí o Babišovi může zvrátit resort spravedlnosti

Právo, jam

Poslední instancí, která může ještě změnit výsledek pravomocně zastaveného přestupkového řízení týkajícího se možného střetu zájmů premiéra Andreje Babiše (ANO), je ministerstvo spravedlnosti. Výsledkem přezkumu může být i zrušení verdiktu středočeského krajského úřadu, který by se pak věcí musel zabývat znovu.

Foto: Milan Malíček, Právo

Premiér Andrej Babiš na zasedání vlády

Článek

Na ministerstvo spravedlnosti se hodlá obrátit protikorupční organizace Transparency International (TI), která celý případ v polovině loňského roku odstartovala. S postupem a závěry středočeského krajského úřadu se neztotožnila. Úřad řízení zastavil 26. září, protože podle něj „spáchání skutku, o němž se vede řízení, nebylo obviněnému z přestupku prokázáno“.

Podnět na přezkum od TI zatím podle mluvčího resortu Vladimíra Řepky nedorazil. Až se tak stane, ministerstvo podle něj nejprve případ předběžně posoudí z hlediska toho, zda bylo rozhodnutí o zastavení vydáno v souladu s právními předpisy.

„Jestliže nadřízený správní orgán dojde k závěru, že rozhodnutí bylo vydáno v rozporu s právními předpisy, zahajuje se samotné přezkumné řízení,“ sdělil Právu mluvčí Řepka s tím, že jde o mimořádný a spíše výjimečný opravný prostředek.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministryně spravedlnosti Marie Benešová (za ANO)

Pokud by se při přezkoumávání zjistilo, že rozhodnutí Středočeského kraje bylo vydáno v rozporu s právem, může být výsledkem jeho zrušení.

Na tahu úředník

Podle Řepky by se přezkumem tohoto rozhodnutí zabýval úředník ministerstva, nikoliv sama ministryně Marie Benešová (za ANO). „Ministr provádí přezkum pouze v případě, že přezkoumávané rozhodnutí je rozhodnutím ministerstva,“ vysvětlil.

Případ od počátku řešil Městský úřad v Černošicích (pod něj podle bydliště Babiš spadá) a hned nadvakrát rozhodl, že Babiš je ve střetu zájmů, a udělil mu pokutu dvě stě tisíc. Odvolací krajský úřad jim věc jednou vrátil zpět, napodruhé ji již definitivně ukončil.

V případu se jednalo o podezření, že premiér má i po převedení Agrofertu do svěřenského fondu v únoru 2017 vliv na mediální společnosti spadající pod holding. To zakazuje zákon o střetu zájmů přezdívaný lex Babiš – členům vlády totiž není dovoleno osobně ovládat firmy provozující televizi, rozhlas či vydávající tisk.

Reklama

Výběr článků

Načítám