Hlavní obsah

Rohlíčky, kokosové kuličky či vosí hnízda. Lidé pekli cukroví pro bezdomovce

– Praha
Novinky, Barbora Janáková

Vítr, mráz, sníh a lepší vyhlídky téměř mizivé, to zažívají lidé bez domova v zimě. Kromě teplého oblečení či dek jim v tomto období udělá velkou radost i vánoční cukroví, a to nejen v době adventu, ale klidně i v lednu. Probouzí to v nich vzpomínky na dětství a na dobu, kdy to bylo ještě dobré.

Foto: Barbora Janáková, Novinky

Balíčky s vánočním cukrovím pro lidi bez domova se již plní.

Článek

To se před časem dozvěděla Lenka Palová, když vezla do charitativní organizace Naděje staré oblečení. Rozhodla se proto, že bude péct vánoční cukroví pro lidi bez domova. První dva ročníky se osvědčily a zapojilo se do nich hned několik jejích přátel a kolegů. Před druhým ročníkem dostala dokonce od obchodního klienta tašku čokolád. Také měla možnost péct v profi kuchyni.

Letos proto vytvořila událost na Facebooku pro širokou veřejnost. Pomoct s přípravou cukroví mohl každý, kdo měl čas a chuť. Nakonec se u ní v bytě sešlo šestnáct lidí. Plán zněl přitom jasně, musí se naplnit 150 krabiček pro lidi bez domova domácím vánočním cukrovím. Cílem, jak to splnit, bylo upéct či ukoulet několik desítek kilogramů cukroví.

S marmeládou šetřit či nešetřit?

Krátce po desáté do bytu v pražských Holešovicích přišlo zhruba osm lidí. Někteří účastníci přinesli vlastní linecké těsto, jiní kupované. Vzhledem k přebytku mouky se nakonec na místě začalo ještě narychlo hníst další těsto.

Zhruba o půl jedenáct se stoly se zaplnily pečícími papíry a plechy, vály se pomoučily a během hodiny bylo napečeno asi pět kilo lineckého cukroví. Do procesu se přitom zapojovali další a další příchozí.

Foto: Barbora Janáková, Novinky

Lepící sekce pilně pracuje.

Při slepování se ukázaly první kulturní rozdíly. Zatímco nejmladší účastnice, kterým bylo čtrnáct a šestnáct let, byly z domova zvyklé, že se těsto spojuje silnou vrstvou marmelády, koordinátorka pečení Helena byla spíš příznivcem menšího množství, které nezpůsobí olepené okraje a zajistí snazší transport cukroví.

Vanilkových rohlíčků není nikdy dost

Další přišly na řadu vanilkové rohlíčky, kokosové koule, rumové koule, pusinky, domácí čokolády, kolečka s čokoládou a oříškem a další. Zhruba po pěti hodinách pečení a patlání se začaly plnit plastové krabičky, v nichž se budou sladkosti rozdávat. Pro terénní pracovníky je totiž snazší, když je vše rozbalíčkované. Nemohou pak čelit kritice, že někomu dali více či méně.

Už při rozdělování cukroví se ovšem ukázalo první úskalí. Vanilkových rohlíčků je nedostatek, a tak se do některých krabiček dostane pouze jeden. Ačkoli se do takto „ošizených“ balíčků přidá více vosích hnízd nebo kokosových kuliček, je z toho maličko mrzení.

Foto: Barbora Janáková, Novinky

Linecké cukroví čeká na svoji chvíli na výsluní, tedy v troubě.

Při kompletaci balíčků také vyvstane jeden velký problém. Vosí hnízda, kterých je několik set, chladla až doposud na balkóně na policích obalených igelitem. Jak tedy přenést tři sta křehkých vosích hnízd dovnitř bez toho, aby došlo k trvalé újmě na jejich tvaru?

 Druhá adventní sobota jako den pečení pro lidi bez domova?

Vše se nakonec vyřešilo tak, že čtyři lidé vezmou police dovnitř a všichni ostatní se musí rychle snažit, aby byla hnízda uhnízděná ve všech balíčcích a zároveň, aby to netrvalo příliš dlouho, protože police po pár minutách police v rukách těžknou více, než je zdrávo.

Nakonec se připraví sto padesát balíčků cukroví. Autorka této krásné myšlenky má ještě slíbeno zhruba třicet domácích paštik pro lidi bez domova. Lahůdky potom převeze do centra Naděje, kde jej pracovníci ve čtvrtek začnou rozdávat lidem na ulici.

„Doufám, že jednou bude 3. prosince, nebo druhá adventní sobota, dnem, kdy se peče pro bezdomovce,“ sdělila Novinkám Palová svůj sen. Zatím to vypadá, že se jí to splní. V sobotu se v Praze peklo pro lidi z ulice i na pražském Žižkově v komunitním centru Žižkostel.

Reklama

Výběr článků

Načítám