Hlavní obsah

Řidiče ohrožuje námraza a sníh, varují silničáři

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Silničáři varují ve většině krajů České republiky před námrazou a ujetým sněhem. Na řadě míst jej v noci ze soboty na neděli napadlo více jak deset centimetrů. Řidiči by měli dbát zvýšené opatrnosti především na komunikacích druhé a třetí třídy.

Foto: Vladislav Prouza, Právo

Ilustrační foto

Článek

Na severu Čech napadlo od soboty až 15 centimetrů nového sněhu. Zatímco v Krušných horách se stále objevují sněhové přeháňky, v Libereckém kraji je skoro jasno. Dopravní komplikace zde zatím nejsou hlášeny, přesto silničáři ale radí zvýšenou opatrnost.

Na zledovatělou nebo ujetou vrstvu sněhu by si řidiči měli dávat pozor na silnicích nižších tříd na Vysočině. Opatrní by rovněž měli být při jízdě po dálnic D1. Ta je sice sjízdná bez omezení, ale v úseku od 141. do 188. kilometru se mohou vyskytovat sněhové přeháňky.

Sněžení komplikuje dopravu také ve Středočeském, Královéhradeckém a Pardubickém kraji. Ve Středočeském kraji se teploty ráno pohybovaly mezi minus jedním a minus sedmi stupni Celsia. Sněhové přeháňky jsou hlášeny mimo jiné z Jičínska, Hradecka a okolí Hlinska. Teploty dnes ráno klesly pod bod mrazu, například v Krkonoších až k minus 12 stupňům Celsia.

Před vymrzlými silnicemi varovali silničáři také na jihu Čech. Komunikace jsou sice na Českobudějovicku, Jindřichohradecku, Písecku a Táborsku ošetřeny posypem, ale leží na nich zledovatělá vrstva sněhu. To samé platí o Moravskoslezském a Olomouckém kraji.

Kvůli ochraně přírody nejsou chemicky udržovány silnice druhé a třetí třídy na Blanensku a Vyškovsku, na kterých leží ujetá vrstva sněhu. Jde především o lesnatou oblast Moravského krasu a Drahanské vrchoviny, kde při nedávném krátkém oteplení nestihl led na silnicích odtát.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám