Hlavní obsah

Rekonstrukce technické knihovny byla předražená, je v ní třeba stůl za 450 tisíc

Právo, ada, nig

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na jedné straně škrty, na druhé straně stovky miliónů ze státní kasy, které létají vzduchem. Druhý případ zdokumentoval Nejvyšší kontrolní úřad při výstavbě Národní technické knihovny (NTK) v pražských Dejvicích. Ačkoli ministerstvo školství počítalo, že projekt za pomoci strategického partnera přijde na 1,8 miliardy korun, nakonec se suma vyšplhala na 2,4 miliardy.

Článek

Útěchou pro daňového poplatníka tak může být fakt, že knihovna získala cenu za architekturu za rok 2010.

NTK se tak možná zapíše do historie, i když zaostává za výstavbou o miliardu předraženého brněnského justičního areálu.

Knihovna zdůvodňuje růst výdajů zvýšením sazby DPH v roce 2004 a zvýšením cen stavebních prací. A především vybudováním pronajímatelných prostor, kterými jsou knihovna pro Prahu 6, podzemní parkoviště pro 291 aut, prodejny a kavárny. A také výdaji na dodávky a služby informačních technologií.

Neobvykle drahé značkové výrobky

„Na výši ceny měl vliv zvolený způsob řízení projektu prostřednictvím dodavatelů a vybavení interiéru neobvykle drahými značkovými výrobky, jejichž cena několikanásobně převyšovala obvyklé ceny,“ zjistili kontroloři.

Příklad za všechny: polyuretanová čtenářská židle za 8223 korun, kancelářská židle na kolečkách s područkami za 34 862 korun, stůl pro 24 osob za 449 288 Kč.

Vedení knihovny pak zdůvodnilo svůj požadavek na zařízení jeho vyšší kvalitou a delší, desetiletou záruční dobou.

Podle kontrolorů se na výši nákladů promítl i fakt, že technická knihovna se vzdala možnosti ověřovat oprávněnost cen dílčích provedených prací a dodávek.

Obchodní soutěž na projektanta a zhotovitele knihovny vyhlásila vláda už v roce 2004. Jako zhotovitel byla vybrána firma Sekyra Group Real Estate. Stavba začala v říjnu 2006, slavnostně byla knihovna otevřena v září 2009.

Dosavadní návštěvnost knihovny ale zdaleka nedosahuje očekávání ministerstva a vedení knihovny. Počítaly s 900 tisíci návštěvníky ročně, skutečnost je zatím ale 286 tisíc.

Výsledkem kontroly NKÚ se bude v příštích týdnech zabývat vláda. Výsledky poslali kontroloři i Sněmovně.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám