Hlavní obsah

Ředitel brněnské úrazovky po pár týdnech rezignoval

BRNO

Nový ředitel brněnské úrazové nemocnice František Jimramovský rezignoval. Ve funkci je přitom teprve několik týdnů. Rezignaci zdůvodnil obrovským tlakem ze strany odpůrců změn v nemocnici. Ti prý tlačí nejen na něj, ale i jeho rodinu. Ministr zdravotnictví Tomáš Julínek rezignaci přijal. Vedením Úrazové nemocnice byl pověřen ředitel Fakultní nemocnice Brno Roman Kraus.

Článek

"Jsem konsternován z toho, kam až může vést politizace výsostně odborného a manažerského problému. Jestliže je do nátlaku na ředitele zatažena i rodina a cítí se ohrožena, nemám jinou možnost, než rezignaci pana ředitele přijmout. Přitom se jedná o renomovaného lékaře a zkušeného manažera, který pouze plnil zadání ministerstva zdravotnictví a důsledně dodržoval zákony této země,“ uvedl ministr Tomáš Julínek.

Ministerstvo vede s krajem spor o zachování nemocnice. Ministerstvo navrhlo zdravotnické zařízení zrušit, proti se vyslovilo město a také kraj, v jehož čele usedli po říjnových krajských volbách zástupci ČSSD v čele s hejtmanem Michalem Haškem.

Zrušení nemocnice má zabránit zákon o převodu nemocnice na město Brno, který už schválil parlament a musí ho ještě podepsat prezident.

V kauze padlo několik trestních oznámení

Jimramovský se do konfliktu s aktivními zaměstnanci nemocnice činnými v odborech dostal například kvůli přístrojům. Podepsal smlouvy, díky nimž ministerstvo veškerou techniku Úrazové nemocnice převedlo do majetku Fakultní nemocnice Brno. Počítá se s tím, že část přístrojů se odveze do nově otevřeného traumacentra ve fakultní nemocnici, část jich v úrazové zůstane.

Odboráři jsou však proti jakémukoliv transportu techniky a v minulosti uvedli, že přístroje budou bránit. Kvůli ministrovým krokům podali také trestní oznámení.

Trestní oznámení podal podle ministerstva kvůli dění v nemocnici a nátlakům i Jimramovský. Na jaký trestný čin se vztahuje, ministerstvo neuvedlo. Julínek ani Jimramovský se podle mluvčího ministerstva Tomáše Cikrta nebudou k věci dále vyjadřovat.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám