Hlavní obsah

Nalezené dva miliony byly na svatbu dcery, vysvětloval Rafaj

Právo, Matěj Říha

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dva miliony korun nalezené při loňské domovní prohlídce u šéfa antimonopolního úřadu Petra Rafaje byly prý na svatbu jeho dcery. Částka pocházela z úspor a půjčky, řekl Rafaj Rádiu Impuls.

Foto: Václav Šálek, ČTK

Předseda Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) Petr Rafaj

Článek

Policie ředitele mocného úřadu od loňského března prověřuje kvůli tendru na elektronické dálniční mýto. Při domovní prohlídce u něj údajně policisté našli peníze v obálkách zastrkaných za nábytkem. To ale Rafaj popírá.

V rádiu tvrdil, že měl peníze uložené v šuplíku. Rozdělené byly na různé věci jako svatba dcery, věno a rekonstrukce chaty. „Původ těch peněz byla půjčka a úspory,“ řekl Rafaj, který si na domovní prohlídky neúspěšně stěžoval u Ústavního soudu. Soud ale žádné pochybení v práci policie neshledal.

Rafaj u Ústavního soudu neuspěl, prohlídky byly legitimní

Domácí

Ve vysílání také odmítl, že by ovlivnil výběrové řízení na auditora výběru elektronického mýta. „Všichni říkají, že jsem měl ovlivnit výběrové řízení na mýtný systém ve prospěch Kapsche. Ale já byl ten, kdo ve druhém stupni změnil rozhodnutí v neprospěch Kapsche. A v neprospěch Kapsche se také rozhodlo,“ prohlásil Rafaj.

Údajnou nahrávku, na které projednával tendr s předsedou poslaneckého klubu hnutí ANO Jaroslavem Faltýnkem nechtěl komentovat. „Můj skutek je jasný a zřetelný, nebylo to mé rozhodnutí. Ani rozhodování nebylo ve prospěch Kapsche,“ konstatoval Rafaj.

Babiš chce hlavu Rafaje. S Hamáčkem jdou do střetu se Zemanem

Domácí

Rafaj v rádiu vystoupil den poté, co se premiér Andrej Babiš (ANO) s vicepremiérem Janem Hamáčkem (ČSSD) dohodli, že by měl ve funkci skončit. O odvolání Rafaje rozhodne prezident Miloš Zeman, který se zatím vždy za šéfa ÚOHS stavěl. Návrh kabinetu nemusí přijmout.

Babiš s Hamáčkem se chtějí se Zemanem sejít a pokusit se najít dohodu.

Reklama

Výběr článků

Načítám