Hlavní obsah

Řady odposlouchávaných poslanců ODS rozšířila Horníková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

V ODS se vynořili již tři poslanci, kteří se cítí odposloucháváni. Vedle Vlastimila Tlustého a Jana Klase v sobotu s tímto podezřením vystoupila i poslankyně Zdeňka Horníková. Asi před měsícem se jí stalo s mobilním telefonem totéž co jejím dvěma kolegům: dostala upozornění na zprávu v hlasové schránce, jíž byla nahrávka jejího vlastního hovoru.

Foto: Gabriela Kurková

Celkem 33 zástupců státních i nestátních organizací se zabývalo otázkou, jak konkrétně může být sociální podnikání využito k rozvoji regionu.

Článek

Horníkovou zarazilo již samo textové upozornění na zprávu, neboť hlasovou schránku podle svých slov neměla vůbec aktivovanou. Neví, zda vlastní rozhovor, který ze záznamu slyšela, vedla v kanceláři nebo telefonicky. Rozhovor z hlasové schránky pak pustila i svému asistentovi. "On řekl, že tomu také vůbec nerozumí, takže jsme to vymazali," řekla k události Horníková.

Zatím prý o svém případu informovala šéfa sněmovního branného výboru Jana Vidíma (ODS) a předsedu sněmovní komise pro kontrolu policejních odposlechů Jiřího Bílého (ODS). Dodala, že podle Bílého se bude nyní zjišťovat, zda jde o odposlech, či zda to třeba nemůže být nějaký technický kolaps mobilního operátora.

K případnému odposlechu se nikdo nehlásí

Policie a civilní i vojenská kontrarozvědka již v pátek vyloučily, že by Tlustého odposlouchávaly. Klasův případ se prověřuje, ale vojenské tajné služby už ústy svého ředitele Jiřího Giesla oznámily, že ani s tímto údajným odposlechem nemají nic společného. Podle Bílého ani policejní složky Klase neodposlouchávaly.

Při prohlídce jeho poslanecké kanceláře v Kladně policie žádné odposlouchávací zařízení neobjevila.

Vidím hodlá požádat Grosse, aby policejní experti prohlédli všechny kanceláře poslanců a senátorů ODS v pražských budovách parlamentu a v regionech, zda nejsou odposlouchávány.

Tlustý vystoupil se svým poznatkem v pátek, Klas v sobotu. Oba poslanci svůj závěr vyvodili z hlasových záznamů, které jim přišly na jejich mobilní telefony.

Špidla: existuje pro to přijatelné vysvětlení

Premiér Vladimír Špidla (ČSSD) ke kauze podotkl, že dnes je technicky velmi snadné někoho odposlouchávat, nicméně podobné příhody s mobilním telefonem se mu staly několikrát a vždy pro ně našel rozumné vysvětlení. Nebyl prý v situaci, že by někoho podezříval, že ho odposlouchává.

ODS prchá od Eurotelu

Poslanci ODS většinou využívají služeb mobilního operátora Eurotel. Podle informací ČTK se ale někteří z nich po aférách s odposlechy Tlustého a Klase rozhodli přejít k jiné společnosti.

Záhadné hlasové zprávy

Klas, který je předsedou sněmovní komise pro kontrolu civilní kontrarozvědky a členem parlamentního branného výboru, řekl, že v pátek pozdě večer dostal na svůj mobilní telefon krátkou textovou zprávu od společnosti Eurotel, že má v hlasové schránce dva vzkazy. Když si poslechl první, slyšel v něm "neurčitý šramot". Ve druhém bylo ale slyšet mužský a ženský hlas.

Podle Klase se z nahrávky velice špatně určuje, o koho jde. Nabyl ale dojmu, že by to mohl být úryvek z rozhovoru, který vedl se svou asistentkou ve své kladenské poslanecké kanceláři v pondělí 17. února.

Tlustého prý odposlouchávali rovněž v kanceláři

Vlastimil Tlustý dostal SMS o uložení zprávy v hlasové schránce ve čtvrtek večer ve 21:20 hodin. "Tuto zprávu jsem vyslechl a po jejím opakovaném studiu - téměř desetkrát jsem poslouchal ten text - jsem pochopil, že mi byla zaslána nahrávka odposlechu mého jednání, které jsem vedl v kanceláři, v poslanecké kanceláři v Rakovníku, dne 10. 2., tj. přibližně před deseti dny," řekl v pátek poslancům Tlustý. [celá zpráva]

Státní orgány v tom prsty nemají

Podle vyjádření ministra vnitra Stanislava Grosse v odposlechu poslance Tlustého policie nejde. Zapojení civilních či vojenských zpravodajských služeb vyloučil premiér Vladimír Špidla.

Reklama

Související články

V odposlechu Tlustého nemá prsty státní moc

Premiér Vladimír Špidla i ministr vnitra Stanislav Gross odmítli, že by se na odposlechu poslance Vlastmila Tlustého podílely státní orgány. Tajná služba...

Výběr článků

Načítám