Hlavní obsah

Radnice kvůli státnímu smutku omezují předvánoční akce, svatby se neruší

Kvůli státnímu smutku radnice a pořadatelé podle zjištění zpravodajů Práva omezí či zruší veřejné produkce, zejména v souvislosti s předvánočními akcemi. Svatby se radnice rušit nechystají, o hostinách a večírcích by většinou měli rozhodnout nikoli restauratéři, ale jejich pořadatelé.

Foto: Profimedia.cz

Již dvě stě let na pražském Staroměstském náměstí konají vánoční trhy. Ilustrační foto

Článek

Většina z oslovených radnic o konkrétních krocích rozhodne až vv úterý. „Čekali jsme, kdy a jak bude o státním smutku rozhodnuto. Bylo to ale až v době, kdy na úřadech již zaměstnanci nejsou. Proto vše budeme řešit až v úterý ráno,“ informovaly například krnovská mluvčí Dita Círová a mluvčí ostravského centrálního obvodu Jana Pondělíčková.

Podobnou odpověď Právo získalo například v Plzni nebo Hradci Králové. Někde ale už mají jasno. „Zrušili jsme ale všechny vánoční slavnostní akce, které měly proběhnout od středy do pátku, tedy v době vyhlášení státního smutku,“ informoval Právo starosta největšího ostravského obvodu Karel Sibinský (ČSSD).

Další mluvčí moravskoslezských měst a starostové, které redakce v pondělí v podvečer oslovila, zatím netušili, co vše se od středy do pátku na jejich území koná.

Praha 11 zrušila zábavný program 22. prosince v Centrálním parku na Jižním Městě, jímž měly vyvrcholit vánoční trhy. V plánu byly soutěže pro děti, živá muzika a na závěr pestrý ohňostroj. „Asi se na nás bude spousta lidí zlobit, ale nepřipadalo nám to vhodné,“ vysvětlila mluvčí radnice Prahy 11 Andrea Volfová.

Obec také zrušila florbalovou exhibici a smutku přizpůsobila program v kulturních centrech.

O Staroměstském náměstí se ještě rozhodne

Také organizátoři tradičních vánočních trhů, které se budou až do pátku konat v centru Olomouce, se rozhodli zrušit jejich doprovodný zábavný program. Právu to potvrdil mluvčí trhů Pavel Vysloužil.

Zda se nějak změní program na tradičních vánočních trzích na Staroměstském náměstí v Praze, Hana Titze, mluvčí společnosti Taiko, jež je pořádá, v pondělí večer nevěděla.

„Budeme o tom jednat s hlavním městem,“ uvedla.

Podle ní existují různé varianty, od zrušení celého pestrého programu, po částečné omezení nebo minutu ticha.

Brněnský magistrát sice nepřipravuje žádná mimořádná opatření v souvislosti se státním smutkem, nicméně upraví program pátečních Brněnských Vánoc. Jde o celodenní akci plnou divadelních představení, soutěží a spíše veselých hrátek zakončená ohňostrojem.

Radnice největší městské části Brno-střed neomezí provoz dětského Divadla Polárka. „Zesnulý prezident a dramatik by si jistě nepřál, aby děti přišly zkrátka,“ řekl Právu mluvčí této radnice Roman Burián. Připustil ale, že na vánočním tržišti na Zelném rynku omezí některé hudební produkce.

Svatby nezruší

Pokud jde o svatby, například radnice Prahy 7 rušení svateb neplánuje. Právu to v pondělí potvrdil mluvčí úřadu Martin Vokuš. Sňatky mají snoubenci domluvené několik měsíců dopředu, bylo by obtížné hledat nový termín, míní.

Také v Olomouci se svatební obřady naplánované na dny státního smutku uskuteční. „Jde o slavnostní, důstojné akty, které není důvod rušit. Jak budou probíhat následující oslavy, je věcí svatebčanů,“ řekla Právu mluvčí olomoucké radnice Jana Doleželová.

Dodala přitom, že rušit svatby z úřední moci by nebylo fér vůči snoubencům. Většina menších měst svatby řešit nemusí, oddává se hlavně v sobotu.

Hospodští: Je to na hostech

A jak se zachovají restauratéři? „Od středy do pátku tu máme objednáno několik firemních večírků. Sami objednávky rušit nebudeme. Zda se večírky uskuteční, necháme na těch, kteří si je objednali,“ řekl Právu majitel jedné větší restaurace v centru Olomouce.

Naproti tomu restaurant císaře Leopolda v Brně odmítá objednávky hostin na pátek, v ostatních osmi oslovených restauracích nemají objednanou žádnou svatební ani jinou hostinu. Shodně však řekli, že by ohled na státní smutek nebrali.

Manažerka Café Savoy v Praze Jana Kuhnová řekla, že ani restaurace rezervace na nadcházející dny měnit nijak nebude. „Žádné velké akce plánované nemáme, jedná se vždy o menší společnost,“ uvedla.

Majitelé klubů na proslavené ostravské Stodolní ulici během pondělka zvažovali, jak naložit s akcemi, které budou v den vyhlášení státního smutku. Například v Selské jizbě již dopoledne majitelka hovořila se zaměstnanci o tom, jestli vánoční večírky a další akce při vyhlášení státního smutku zruší.

„Zatím jsme se ale nerozhodli, čekali jsme, jak vláda rozhodne a kdy bude státní smutek vyhlášený. Více budeme vědět zítra,“ vysvětlila za restauraci v pondělí v podvečer jedna ze servírek.

Výběr článků

Načítám