Hlavní obsah

Radní v Praze zvažují omezit pyrotechniku

Novinky, trj

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vedení Prahy bude diskutovat o úpravách vyhlášky, která na Silvestra a v jiné konkrétní dny dovoluje používat pyrotechniku. Téma hodlá nadnést primátor Zdeněk Hřib (piráti), nejprve se o věci podle něho bude radit koalice.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Silvestr na Václavském náměstí: světla a rachot pyrotechniky.

Článek

Hřib Českému rozhlasu v reakci na silvestrovskou noc řekl, že podle současné normy je v Praze „možné odpalovat cokoliv kdekoliv 1. ledna a 31. prosince“. Hřib uvedl, že není příznivcem plošných zákazů a je otázka, jak by se zákaz vynucoval. „Podle mě by se ta debata měla vést například o březích Vltavy nebo o místech v Pražské památkové rezervaci,“ řekl v rozhlase primátor s tím, že pyrotechniku používají hojně turisté.

Rozbitá hlava, utržené křídlo. Labutě v Praze doplatily na silvestrovské petardy

Krimi

Připustil, že problematiku bezpečnosti v Praze na starosti nemá, a proto nejprve hodlá věc konzultovat s koaličními partnery, protože by se s nimi „nerad opět dostal do sporu“. Konkrétně primátor zmínil svého náměstka pro bezpečnost Petra Hlubučka (Spojené síly pro Prahu, STAN).

„Situace je neúnosná“

Hlubuček Hřibově iniciativě přitakal. „Situace s volným prodejem a s užíváním zábavní pyrotechniky je dle mého názoru již neúnosná. Je ohroženo zdraví lidí, zvířat, vznikají škody na majetku i na životním prostředí. Jsem určitě pro přísnější regulaci nebo úplný zákaz zábavní pyrotechniky na území hlavního města,“ reagoval na dotaz Práva náměstek Hlubuček.

„Zakázaný” ohňostroj v Praze stál 250 tisíc, Hřibův videomapping skoro dva miliony

Domácí

Používání pyrotechniky v metropoli reguluje vyhláška z roku 2017, pod níž jsou podepsáni bývalá primátorka Adriana Krnáčová (ANO) a její náměstek Petr Dolínek (ČSSD). Zakazuje kategorie „ohňostrojných prací“, které nepodléhají zvláštnímu povolování čili pyrotechniku v určitém území a s výjimkami konkrétních dnů.

Dělbuchy, rachejtle, světlice a další takové kejkle nelze odpalovat v Pražské památkové rezervaci, na Vltavě, jejích ostrovech a ve vzdálenosti 50 metrů od břehu a do čtvrt kilometru od nemocnic či domovů pro seniory.

Zákaz ovšem neplatí 1. ledna, 1., 8. a 15. května, 5. července, 28. září, 28. října, 17. listopadu a 31. prosince. Vyhláška také vyjmenovává místa, která jsou pro pyrotechniku vhodná. Je mezi nimi část holešovického Výstaviště, některá otevřená koupaliště a areály především na okrajích Prahy.

Vyhláška bez sankcí

Na dodržování vyhlášky, která nehovoří o konkrétních sankcích, má dohlížet městská policie, postihovat pachatele lze ale spíše jen teoreticky nebo ve výjimečných případech.

Aby Praha šla podle primátora Hřiba příkladem, uspořádala místo ohňostroje na Nový rok videomapping na historickou budovu Národního muzea. Ohňostroj se ovšem se svolením místní radnice konal v Praze 2.

Praha přivítala rok 2020 videomappingem na Václavském náměstí

Koktejl

Lidé pak po silvestrovské půlnoci odpálili veliké množství pyrotechniky. Pražští záchranáři poté zaznamenali sedm zraněných labutí, trpěla i další zvířata.

Pro omezení pyrotechniky se vyslovil i europoslanec a šéf pražské TOP 09 Jiří Pospíšil. „Považuji za nezbytné, abychom zahájili celospolečenskou debatu o možném zpřísnění regulace zábavní pyrotechniky. Začít by měl ale každý sám u sebe. Ten, kdo k novoročním oslavám potřebuje pyrotechnické výrobky, by si měl uvědomit, jaké důsledky takové chování může mít,“ napsal Pospíšil v pátek na svém profilu na sociální síti, k čemuž připojil fotografii zkrvavené labutě.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám